Utrikes

Bussförare frisläppt

Fackföreningsaktivisten Mansour Osanloo, som suttit fängslad i över sju månader, släpptes i onsdags i förra veckan. Osanloo är ordförande för ett oberoende bussförarfack i Teheran. Han greps under en demonstration den 22 december, då bussförarna protesterade mot dåliga arbetsförhållanden, arbetsgivarens vägran att erkänna deras fackförening och att lönerna inte betalats ut. Organisationer världen över, bland […]

Fackföreningsaktivisten Mansour Osanloo, som suttit fängslad i över sju månader, släpptes i onsdags i förra veckan. Osanloo är ordförande för ett oberoende bussförarfack i Teheran.

Han greps under en demonstration den 22 december, då bussförarna protesterade mot dåliga arbetsförhållanden, arbetsgivarens vägran att erkänna deras fackförening och att lönerna inte betalats ut.

Organisationer världen över, bland annat Iranian Workers’ Solidarity, jublar nu och menar att frisläppandet är en följd av de internationella protester som genomförts till stöd för Osanloo.

Men för att släppa honom fri har myndigheterna satt en borgenssumma på 150 miljoner toman, motsvarande 165000 dollar eller 125 iranska årslöner. Fackföreningskollegor, vänner och släktingar har tvingats sätta sina tillgångar som säkerhet för att få Osanloo fri.

– Eftersom Osanloos enda ”brott” är att ha återuppväckt den fackförening som regimen krossade under Iran–Irakkriget och att ha ställt grundläggande krav, som erkännande av facket, kollektiv-avtal och förbättrade löner och arbetsvillkor, borde han ha blivit frisläppt utan några villkor, skriver Iranian Workers’ Solidarity i ett uttalande.

Efter att det iranska arbetsministeriet under flera månader uppgett att Osanloo skulle släppas ”vilken dag som helst” lämnade Fria fackföreningsinternationalen, FFI, den 25 juli in ett formellt klagomål om Osanloos fall till FN:s arbetsorganisation ILO. Bara drygt två veckor senare släpptes han från det ökända Evin-fängelset i Teheran, känt som ett tortyrcentrum för politiska fångar.

– Det här är ett bevis för den kraft som finns i den internationella solidariteten. Men villkoren för hans frisläppande är nästan lika oacceptabla som hans arrestering och vi kommer att ifrågasätta dem med stor kraft, säger FFI:s ordförande Guy Ryder i ett uttalande.

I Iran är de enda tillåtna fackliga organisationerna kontrollerade av regeringen och varje försök att bilda ett oberoende fack straffas hårt.

FFI ser nu som sin nästa uppgift att kämpa för de arbetare som blivit illegalt uppsagda i början av året, efter att ha arbetat fackligt, och att deras fackförening ska erkännas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga