Debatt

Vill Mia Sand rusta upp?

Det var mycket guilt-by-association på en gång. Bara för att jag i frågan om värnplikten kommer fram till ett svar som liknar borgarnas, innebär det inte att jag ställer mig bakom övrig borgerlig politik som Natomedlemskap eller uttalanden som att ”kalla krigets slut har inneburit en friare och fredligare värld” (även om jag till skillnad […]

Det var mycket guilt-by-association på en gång. Bara för att jag i frågan om värnplikten kommer fram till ett svar som liknar borgarnas, innebär det inte att jag ställer mig bakom övrig borgerlig politik som Natomedlemskap eller uttalanden som att ”kalla krigets slut har inneburit en friare och fredligare värld” (även om jag till skillnad från vissa ledande vänsterpartister jublade över murens fall).

Dock anser jag att ”ett militärt angrepp mot Sverige är osannolikt under överskådlig framtid”, och om det är liberalt är Mia Sands eget parti liberalt, eftersom citatet är hämtat från vänsterpartiet. De försvarsbeslut som Sand kritiserar, som nedläggning av förband och omställningen från invasionsförsvar till insatsförsvar, är för övrigt beslut som vänsterpartiet har ställt sig bakom. Men man måste ju inte hålla med sitt parti i alla frågor.

I min ledare koncentrerade jag mig på värnpliktsfrågan, och jag kan inte se att Mia Sand har något bra svar på huvudfrågan: Hur kombinera folklig förankring med ett litet (eller obefintligt) försvarsbehov? Och om försvaret, i likhet med arbetsrätt och rösträtt, ska byggas på deltagande snarare än ”myter om frivillighet”, undrar jag förstås om Mia Sand även anser att det behövs pliktlagar för fackligt medlemskap och röstande?

Slutligen blir jag inte så lite förundrad över Mia Sands ganska drastiska kopplingar mellan värnplikt och utrikespolitik. ”För att ta avstånd från USA:s härjningar krävs ett folkförsvar inriktat på att skydda civilbefolkningen”, skriver hon. Så anledningen till regeringens passiva linje gentemot USA och Israel grundar sig i ett för svagt invasionsförsvar i Norrland? Med den styrka som ett rejält folkförsvar skänker skulle regeringen stå upp för världens förtryckta? Antyder Mia Sand rent av att Sverige bör rusta upp och söka militär konfrontation med USA?

Säga vad man vill om det, men det kommer inte att hända och det beror inte på att Sveriges försvar är för litet, utan att Sverige är integrerat i ett världskapitalistiskt system och kommer att förbli så tills en majoritet kräver en förändring.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga