Utrikes

Palestinska parlamentets talman gripen

Det var i måndags som ett brev adresserat till Haniya mottogs och öppnades av säkerhetspersonal. Sju personer fördes till sjukhus efter att ha inandats den substans eller pulver som fanns i brevet, som var poststämplat i Tel Aviv. Hamas anklagade senare Israel för att ligga bakom. Israel nekar till all inblandning. Även Aziz Dweik fördes […]

Det var i måndags som ett brev adresserat till Haniya mottogs och öppnades av säkerhetspersonal. Sju personer fördes till sjukhus efter att ha inandats den substans eller pulver som fanns i brevet, som var poststämplat i Tel Aviv. Hamas anklagade senare Israel för att ligga bakom. Israel nekar till all inblandning.

Även Aziz Dweik fördes under måndagen till sjukhus efter smärtor i bröstet. Dweik, medlem i Hamas och talman för det palestinska parlamentet PLC, greps av Israel och togs till ett militärfängelse utanför Ramallah under helgen, och på söndagen greps ytterligare en palestinsk parlamentariker från Hamas, Fadel Salah.

Sedan i slutet av juni har Israel fört bort och gripit 33 Hamasparlamentariker eller ministrar.

Det palestinska parlamentets vice talman, Ahmad Bahar, kallade gripandet ”en ny form av piratdåd” och jämställde det med statsterror, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Maan News.

Sedan Israels offensiv mot Gaza inleddes den 28 juni har 175 palestinier dödats, varav cirka 40 barn, och 620 personer skadats, en israelisk soldat har dödats och 25 israeler skadats, uppgav flera FN-organ i ett uttalande i början av veckan.

Den humanitära situationen i Gaza, som redan innan den nuvarande offensiven var kritisk, har försämrats avsevärt bland annat genom att människor på grund av den intensiva israeliska beskjutningen tvingats fly från sina hem. FN-organen noterar också att den israeliska armén börjat att ringa hem till palestinska familjer och säga åt dem att evakuera innan en flygattack, något som orsakar stor panik.

WHO varnar för att attackerna på Gazas infrastruktur, bland annat på det enda inhemska kraftverket, har inneburit kraftig el- och vattenbrist, vilket i förlängningen allvarligt hotar möjligheten att upprätthålla hälso- och sjukvård.

Palestinska centret för mänskliga rättigheter i Gaza anklagar i en nypublicerad rapport Israel för att använda sig av vedergällningsaktioner och kollektiva bestraffningar mot den palestinska civilbefolkningen. I en genomgång av den israeliska arméns anfall mot Gaza den senaste månaden tar centret bland annat upp att i sex stycken så kallade riktade avrättningar eller utomrättsliga avrättningar har elva civila dödats, av dem åtta barn.

I en attack fälldes enligt centret två bomber mot Hamasledaren Nabil Abu Selmeias hus och dödade honom, hans fru samt sju av deras barn. Centret uppmanar det internationella samfundet att omedelbart vidta åtgärder och använda internationella styrkor för att skydda civila i de ockuperade områdena.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga