Utrikes

Libanon avfärdar resolutionsutkast

Under måndagskvällen kom Libanons regering med ett eget förslag till lösning. 15000 soldater från den reguljära libanesiska armén ska ta kontrollen över området mellan Litanifloden och gränsen med Israel. Villkoret är att Israel drar tillbaka sina trupper från området. I förslaget ingår att inga Hizbollahvapen ska finnas i området. Hizbollah har två ministrar i regeringen […]

Under måndagskvällen kom Libanons regering med ett eget förslag till lösning. 15000 soldater från den reguljära libanesiska armén ska ta kontrollen över området mellan Litanifloden och gränsen med Israel. Villkoret är att Israel drar tillbaka sina trupper från området. I förslaget ingår att inga Hizbollahvapen ska finnas i området. Hizbollah har två ministrar i regeringen och har därmed godkänt att man drar sina trupper längre norrut, sade libanesiska regeringsföreträdare till CNN i måndags kväll.

Någon avväpning av Hizbollah i enlighet med FN-resolution 1559 från 2004 rör det sig inte om, utan ska enligt libanesiska regeringsföreträdare ses som ett sätt att få slut på stridigheterna och möjliggöra långsiktiga politiska lösningar. Israels försvarsminister Amir Peretz varnade enligt New York Times för att Israel kommer att genomföra en utvidgad markoffensiv i Libanon om de diplomatiska ansträngningarna inte snabbt ger resultat.

Förslaget från den libanesiska regeringen är ett alternativ till det förslag till resolution som under helgen har presenterats av USA, Frankrike och Storbritannien och som Libanon och andra arabstater anser har allvarliga brister.

Den största kritiken mot utkastet är att det saknas krav på att Israel ska dra tillbaka sina trupper från södra Libanon i samband med att striderna upphör. Detta skulle lämna det öppet för fortsatt israelisk närvaro i området till dess att en internationell styrka upprättats.
Resolutionen förväntades diskuteras ytterligare under måndagen och tisdagen. Det var oklart om ändringar skulle göras och när en omröstning skulle ske.

Resolutionen uppmanar till ett totalt upphörande av stridigheter men specificerar att detta ska ske genom att ”alla Hizbollah-attacker” ska upphöra samtidigt som endast alla israeliska ”offensiva militära operationer” ska upphöra. Detta lämnar det öppet för Israel att utföra militära operationer som kan anses defensiva.
Under måndagen for representanter för Arabförbundet till New York för att förmå säkerhetsrådet att ändra resolutionen så att ett omedelbart israeliskt tillbakadragande inkluderas. Det är dock oklart vilken makt att påverka Arabförbundet har, då Qatar är den enda arabiska nationen bland säkerhetsrådets tio icke-permanenta medlemmar.

I resolutionsutkastet ingår en skrivning som uppmanar till att det som utlöst den ”nuvarande krisen” måste adresseras, ”inklusive genom det villkorslösa frisläppandet av de bortförda israeliska soldaterna”. En formulering om libanesiska fångar i Israel finns också med, dock betydligt svagare. Resolutionen uppmuntrar försöken till en lösning vad gäller de libanesiska fångarna som är internerade i Israel.

Resolutionen manar Israel och Libanon att stödja ett permanent eldupphör som ska baseras på respekt för båda ländernas territoriella integritet, samt för den blå linjen som utgör gränsen mellan Israel och Libanon, och vikten av att Libanons regering får full kontroll över hela sitt territorium i enlighet med tidigare FN-resolutioner 1559 och 1680, det vill säga att väpnade grupper – Hizbollah – ska avväpnas. Enligt resolutionen ska ett internationellt embargo mot all försäljning av vapen till området som inte är godkänt av den libanesiska regeringen införas.
De omstridda Shebagårdarna nämns i utkastet, men Libanon, som ser dem som libanesiskt territorium, vill se ett tydligare ställningstagande

Över 900 personer, mest civila, har dödats i Libanon och 98, mest soldater, har dödats i Israel. I söndags dödades tre civila i den israeliska staden Haifa och 12 soldater dödades tidigare under dagen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga