Inrikes

Jobbjakt gav upp lönedumpning

Sedan nätsidan Jobbjakt startades för några veckor sedan har Suf Stockholm uppmanat till sabotage genom falska jobbansökningar och polisanmälningar mot arbetsgivare som erbjudit svartjobb (se Arbetaren 28/2006 och 29/2006). En uppmaning som även bland annat webbsidan Arbetsförnedringen och antifascistiska Revolutionära fronten anslöt sig till. En 20-mannadelegation från Revolutionära fronten lämnade även under förra veckan över […]

Sedan nätsidan Jobbjakt startades för några veckor sedan har Suf Stockholm uppmanat till sabotage genom falska jobbansökningar och polisanmälningar mot arbetsgivare som erbjudit svartjobb (se Arbetaren 28/2006 och 29/2006). En uppmaning som även bland annat webbsidan Arbetsförnedringen och antifascistiska Revolutionära fronten anslöt sig till. En 20-mannadelegation från Revolutionära fronten lämnade även under förra veckan över ett protestbrev direkt till en av personerna bakom Jobbjakt. LO å sin sida hotade med blockader mot arbetsgivare med löner under kollektivavtalsnivå.

När jobbsökarsidan införde en minimilön på 50 kronor och införde möjligheten till fast pris och för arbetsgivare att bjuda över varandra, förklarade LO:s utredare Ingemar Göransson den 31 juli att det inte längre fanns anledning till kritik. Sabotagekampanjen fortsatte däremot.

I måndags backade så Jobbjakt ytterligare och tog också bort möjligheten för arbetssökande att bjuda under varandra, vilket varit det återstående kravet från motståndarna. Suf skriver på sin hemsida att de ”varken har kontroll eller ansvar över de som försöker sabotera sidan” men att de samtidigt ”tror att om lönedumpningen upphör kommer sabotaget mattas ut”. Daniel från Suf-Stockholm ser det som en seger.

– Vi är nästan förvånade över att den direkta aktionen har fungerat så bra. De började backa på en gång när sabotagekampanjen kom igång och nu har vi uppnått vårt mål. Visserligen går det fortfarande att lägga upp annonser med löner under kollektivavtalsnivå, men det går att göra på till exempel Platsbanken också – tyvärr. Det var lönedumparfunktionen som gjorde sidan unikt dålig och nu när den är borta finns ingen särskild anledning att sabotera just den, säger han.

Arbetaren har inte lyckats nå personerna bakom Jobbjakt för en kommentar, men till Dagens Industri säger försäljningschefen Alexander Goga: ”Det har väckt starka känslor överallt i samhället. Kritik visste vi skulle komma, men att det skulle bli så omfattande visste vi inte.”

Under de veckor sidan har varit i gång har den förmedlat runt 150 jobb, enligt Dagens Industri.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga