Kultur

Gnäll kan ge resultat

Förra året var jag på en debatt om kvinnorepresentation i nyhetsförmedlingen. En av deltagarna var Patrik Oksanen för SVT Västerbottennytts räkning och han fick frågan om hur han bemötte ”gnällkärringar” som ”tjatar” om jämställdhet. ”Tja, svarande han, jag är väl en av dem själv.” Med den könsuppluckrade inställningen har han och Västerbottennytt kommit långt under […]

Förra året var jag på en debatt om kvinnorepresentation i nyhetsförmedlingen. En av deltagarna var Patrik Oksanen för SVT Västerbottennytts räkning och han fick frågan om hur han bemötte ”gnällkärringar” som ”tjatar” om jämställdhet. ”Tja, svarande han, jag är väl en av dem själv.”

Med den könsuppluckrade inställningen har han och Västerbottennytt kommit långt under de fem år programmet har funnits. De har 50 procent kvinnor, både i nyheterna och i det regionala debattprogrammet Reagera. Oksanen har inte ensam äran, även SVT Umeås jämställdhetsombud Maria Brännström är drivande.

De har konsulterats av både Aktuellt och Rapport och på sistone har jag sett att Oksanen är redaktör på Aktuellt. Det blir intressant att se om det händer något med rikssändningens könsrepresentation som en följd av att välja en genusmedveten redaktör. Den svenska snittsiffran för antalet kvinnor som intervjuas eller omtalas i nyheterna – radio, tv och press – ligger på omkring en tredjedel och har gjort så länge. Det globala snittet är lägre, 21 procent kvinnor i nyheterna.

Frågan om kvinnor i medierna ställs ofta i motsats till yttrandefrihet. Det anses vara ett område som ska förändras med attitydpåverkan, snarare än med lagar och regler.

Den internationella yttrandefrihetsorganisationen Article 19 menar att det pågår en genusbaserad censur – kvinnor tycks inte ha samma trovärdighet som män som uttydare av verkligheten.

Missa inte:
Teveserie: William och Mary

En serie om två hederliga typer utan lyxneurotiska besvär men med vardagsrealistiska problem att lösa. Fast det hade varit roligare om hon var begravningsentreprenör och han barnmorska.
– SVT2, måndagar 20.00

Missa gärna:
Radio: Sommar

Det är som att svära i kyrkan att tycka Sommar är trist. Och självklart är inte alla värdar pompösa och självgoda. Men urvalet av personer – flertalet är författare, journalister, artister, skådisar – lämnar mycket att önska apropå representation…
– P1, varje dag till och med 12 aug kl 13.05 och 22.15

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga