Kultur

Smärtsamt inspirerande ledmotiv

Vi tränade feministiskt självförsvar på ett internationellt feministiskt läger. När jag hamnade i par med en latinamerikansk nunna kunde jag inte låta bli att tänka att situationen nästan var lite absurd. Här tränar vi på att försvara oss mot våld, och då särskilt sexuellt våld. Är det några som löper extremt liten risk att utsättas […]

Vi tränade feministiskt självförsvar på ett internationellt feministiskt läger. När jag hamnade i par med en latinamerikansk nunna kunde jag inte låta bli att tänka att situationen nästan var lite absurd. Här tränar vi på att försvara oss mot våld, och då särskilt sexuellt våld. Är det några som löper extremt liten risk att utsättas är det väl nunnor! Tänkte jag, i min enfald.

Genom tolken fick jag så småningom veta att nunnan fått skjuta upp sin hemresa. Efter att ha drabbats av ihållande illamående uppsökte hon sjukhus och fick veta att hon var gravid. Hon hade blivit våldtagen och valde att genomgå en abort.

Att ingen är fredad mot sexuellt våld är något av ett ledmotiv i Karin Alfredssons debutroman 80 grader från varmvattnet. Hade någon frågat mig om en bok där nästan varje sida bjuder på nya vittnesmål om sexuella övergrepp intresserar mig, hade jag antagligen svarat nej. För tungt! Jag har redan så pass mycket kunskap om hur bister verkligheten är att jag inte behöver skakas om för att öppna ögonen.

80 grader från varmvattnet är just en omskakande bok. Jag tappar snart räkningen på hur många gånger jag börjar gråta när jag läser den. Ändå är det en bok jag inte alls ångrar att jag läst. För den är inte bara omskakande, den är samtidigt en intelligent historia om politiskt motstånd, förpackad i thrillerform. En grupp svenska kvinnor, ”Juntan”, möts på en lokal kvinnojour, stjäl sjukvårdsmateriel och skickar det med bokens huvudperson, läkaren Ellen, till Zambia. Där distribuerar hon det till barnmorskor på landsbygden för att de ska kunna utföra säkrare illegala aborter. Samtidigt opererar den internationella läkemedelsindustrin med hemliga experiment i Zambia och samtidigt står Ellen i skottgluggen för den kristna extremhögerns fanatiska abortmotstånd. Många intriger, med andra ord.

Ansatsen, att ge en bild av genusordningens fula tryne i två länder, hade kunnat falla platt. Boken balanserar också på gränsen till att bli så politiskt korrekt i sitt gestaltande av kvinnors djävulska utsatthet att den blir en krampaktig redovisning. Men det blir inte så. Karin Alfredsson håller balansen. Hon ledsagar närgånget sin Ellen genom förnedring och kvinnoförakt men också genom inspirerande feministisk organisering. Framför allt ser hon till att huvudpersonens existentiella grubblerier och livsval väcker fler frågor om internationell solidaritet och politiskt motstånd än de ger svar. Läsaren lämnas att själv föra tanken vidare.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga