Kultur

Kirurger som rispar ytan på snyggt förpackat förtryck

”De mest realistiska amerikanska samhällsbeskrivningarna finns i film och såpor, snarare än i nyheterna.” Det sade författaren och journalisten Robert Fitch när jag träffade honom i New York för sex år sedan. Han har nyligen kommit ut med boken Solidarity for Sale: How Corruption Destroyed the Labor Movement and Undermined America’s Promise. Då var Sopranos […]

”De mest realistiska amerikanska samhällsbeskrivningarna finns i film och såpor, snarare än i nyheterna.” Det sade författaren och journalisten Robert Fitch när jag träffade honom i New York för sex år sedan.

Han har nyligen kommit ut med boken Solidarity for Sale: How Corruption Destroyed the Labor Movement and Undermined America’s Promise. Då var Sopranos högaktuell och New Yorks Times rapportering om maffiabrottslighet var märkvärdigt lik serien.

Några av mina seriefavoriter tar sommarledigt men inte plastikkirurgerna i Nip/Tuck – de skär oförtrutet vidare i slabbigaste äckelstil. Att ingående operationsbilder visas anses vara ett utslag av tortyrtrenden om än i elegantare form. Jag är inte i allmänhet förtjust i att studera tortyr och värjer mig också mot vissa scener

i Nip/Tuck. Samtidigt är det precis så fult det kan se ut vid skönhetsoperationer – och det kan få vem som helst att avstå från att göra en.

I serien hålls diskussionen levande om huruvida det är rätt eller fel att korrigera utseenden. Handlar det om kroppsdisciplinering enligt stereotypa köns- och etnicitetsnormer eller är det ett medel för att må bättre enligt devisen ”för att må bra måste man se bra ut”?

Var ser vi den diskussionen i så kallade seriösa medier?

Relationsproblem avverkas förstås, men jag tycker man klarar sig från de moralkonservativa fällorna. Snarare uppvisas en slags brottning mellan konventioner, normer och autenticitet.

På ett intelligent sätt görs skönhetskirurgi till en metafor för den amerikanska – och västerländska – kulturen: förtryck förpackat i förförisk frihetsretorik.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga