Utrikes

Intensiv aktionsvecka mot Israel

Två dagar efter att Israel börjat attackera Libanon startade Kampanjen för solidaritet med Palestina, KSP, sin aktionsvecka. Kampanjen har dragits igång av Palestina- och vänstergrupper i Stockholm och kräver bland annat att den svenska regeringen ska bryta alla diplomatiska och militära förbindelser med Israel, fördöma ockupationen av Palestina och verka för att frihandelsavtalet mellan Israel […]

Två dagar efter att Israel börjat attackera Libanon startade Kampanjen för solidaritet med Palestina, KSP, sin aktionsvecka. Kampanjen har dragits igång av Palestina- och vänstergrupper i Stockholm och kräver bland annat att den svenska regeringen ska bryta alla diplomatiska och militära förbindelser med Israel, fördöma ockupationen av Palestina och verka för att frihandelsavtalet mellan Israel och EU upphör.

Kampanjen inleddes med att ett sjuttiotal människor blockerade Utrikesdepartementet. Därefter överlämnades ett brev med kampanjens krav till utrikesminister Jan Eliasson.

– Eliasson kom ut efter två timmar och höll en monolog där han pläderade för Sveriges hållning i frågan. Han svarade egentligen inte alls på protestbrevet. Sedan blev han utbuad och gick in igen, säger Hossam Makboul, mediekontakt för KSP.

Hossam Makboul tycker att KSP har fått ganska bra genomslag i medierna, vilket förhoppningsvis bidrar till att sätta press på regeringen. KSP dokumenterar också allt de gör och skickar till Palestina för att visa sitt stöd.

Under hela kampanjen har KSP stående flygbladsutdelning i centrala Stockholm. I lördags genomfördes vid flygbladsutdelningen på Mynttorget en teater, en så kallad die-in, med israelisk vägspärr och israeliska soldater som sköt på människor.

– När vi delar flygblad kommer folk hela tiden fram och pratar. Många är förbannade på vad Israel gör, det känns som de flesta håller med oss. Vi har fått många pengadonationer, säger Hossam Makboul.

En liknande die-in-aktion, kompletterad med inspelat ljud från helikoptrar, granater och kulsprutor, genomfördes i måndags utanför Israels ambassad.

På lördag arrangerar KSP en demonstration i Stockholm som går till USA:s ambassad. Även i Göteborg kommer det på lördag att hållas en manifestation mot Israels agerande i Gaza och Libanon.

I Malmö demonstrerade två hundra personer i måndags till stöd för Palestina och Libanon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga