Inrikes

Så ska Jobbjakt.se stoppas

Den arbetsgivare som har en tjänst att erbjuda kan annonsera ut den på Jobbjakt.se för att sedan låta arbetstagare lämna bud om vilken lön de är beredda att jobba för. Arbetsgivaren väljer sedan vem som får jobbet. Konceptet följer den tyska sajten Jobdumping.de som startade 2004 och då fick stark kritik från fackligt och politiskt […]

Den arbetsgivare som har en tjänst att erbjuda kan annonsera ut den på Jobbjakt.se för att sedan låta arbetstagare lämna bud om vilken lön de är beredda att jobba för. Arbetsgivaren väljer sedan vem som får jobbet. Konceptet följer den tyska sajten Jobdumping.de som startade 2004 och då fick stark kritik från fackligt och politiskt håll.
Vishal Nanda som driver Jobbjakt.se tillsammans med Aleksander Goga säger till Dagens Nyheter att han inte har något problem med att lönerna inom vissa branscher sänks så längde det leder till fler jobb.
Just nu domineras sajten av städ- och hantverkstjänster.

LO är mycket kritiska till sajten och tänker kräva kollektivavtal på alla arbetsplatser där lönerna understiger kollektivavtalet. Det spelar ingen roll om arbetsgivaren är en privatperson eller ett företag – LO är beredda att ta till stridsåtgärder om någon vägrar teckna kollektivavtal.
– Den som tror att det här går att praktisera i stor omfattning, gör sig själv en rejäl otjänst, säger Per Bardh på LO-enheten för löner och välfärd till Dagens Nyheter.

Även Syndikalistiska ungdomsförbundet, Suf, tänker ta till stridsåtgärder. På sin hemsida uppmanar de till sabotage mot sajten.
– Hemsidan är inte enbart ett sätt för arbetsköpare att stävja löneutveckling utan även en effektiv metod att banka in konkurrens-tänkande och skapa splittring på ett område där vi, arbetstagarna, alltid tjänar på att hålla ihop för att tillsammans kräva högre löner och bättre villkor, skriver Suf.
Deras uppmaning är att registrera sig på sajten med falskt namn och sedan bjuda lägst lön av alla. Alternativt driva det längre och registrera sig med sitt riktiga namn för att sedan tacka ja till jobbet, men aldrig dyka upp.
– Genom att snabbt och effektivt sabotera alla auktioner på sajten kan vi få projektet att kvävas i sin linda, skriver Suf som också uppmanar den som blir erbjuden ett svartjobb att ringa polisen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga