Kultur

Ingen hjärna i sommar

Att svenskar inte tittar på teve under sommaren är en invand sanning som aldrig verkar ifrågasättas. Semestertiderna börjar redan märkas i tablån, serier tar uppehåll, program avslutas och repriserna breder ut sig likt röken från engångsgrillarna. Jag förstod aldrig det där när jag var liten, var bara sur för att det inte fanns något att […]

Att svenskar inte tittar på teve under sommaren är en invand sanning som aldrig verkar ifrågasättas. Semestertiderna börjar redan märkas i tablån, serier tar uppehåll, program avslutas och repriserna breder ut sig likt röken från engångsgrillarna.
Jag förstod aldrig det där när jag var liten, var bara sur för att det inte fanns något att titta på när jag nu äntligen hade tid (för det där med att man hellre ägnar sig åt sol och bad, fine, men hur ofta innebär svensk sommar ett pärlband av vackra dagar på saltstänkta klippor?).
I ärlighetens namn förstår jag det inte riktigt nu heller, förutom att det verkar vara i samklang med resten av samhället. I söndagens Agenda – det sista för säsongen, förstås – togs ämnet upp i en kort betraktelse av en utrikeskorrespondent i Sverige.
Med förvåning konstaterade han att vårt land, som det enda i den industrialiserade världen, helt lägger ned under sommaren. Inte så revolutionerande teve kanske, men ”ja, precis det pratade jag med Bertil om i går”-känslan ska inte underskattas.

Överhuvudtaget var detta sista Agenda habil samhällsteve när den är som bäst. Diskussionen kring fotbolls-VM och prostitutionen, som avstannade i samma gång som spelarna anlände till Tyskland, togs upp igen och den alltid lika briljante Jämo, Claes Borgström, fick möjlighet att förtydliga sina uttalanden från tidigare i år. Att ingen i svenska landslaget brytt sig om att officiellt ta avstånd från trafficking är fortfarande lika sorgligt, oavsett hur många nickmål det finns att jubla åt. Men man vill ju inte störa den globala jämställdhetsfest mellan världens alla länder som VM är, förklarade en journalist från fotbollsmagasinet Offside i studion.
Nej, det är klart, varför besvära det jämställda fotbollsfolket med förtrycket av halva befolkningsmängden, när man i stället kan förbrödras i öl och ansiktsmålning?
Det kommande valet, som det fortfarande är väldigt tyst om, och Kinas uppseglande på biltillverkarmarkanden var Agendas andra två huvudinslag. Även det ämnen som jag glömt att jag funderat över: kul!
Hade gärna sett mer av Agenda de kommande veckorna. Att få stänga av hjärnan är underskattat, men det är även möjligheten att få slå på den igen.

Missa inte:
Helt omöjlig sändingstid, men om du råkar vara hemma, kasta ett öga på CBS 60 minutes. Amerikas grand old tevejournalister flexar musklerna och bjuder i många fall på riktigt intressanta reportage.
TV4, lördagar 12.25

Sommarpratarna. Det finns alltid någon som engagerar, inspirerar eller irriterar.
P1, alla dagar 13.05

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga