Inrikes

Ökat intresse för miljöfrågor

Arbetslöshet, ekonomi/välfärd, utvecklingen inom sjukvård samt att bli gammal och sjuk är det som oroar mest inför framtiden. Därefter kommer miljöhot. – Det här är ett klart trendbrott. Miljöfrågan – och i synnerhet oron för klimatförändringar – har på ett påtagligt sätt flyttat in i människors vardagsrum de senaste åren. Folk har börjat märka effekterna […]

Arbetslöshet, ekonomi/välfärd, utvecklingen inom sjukvård samt att bli gammal och sjuk är det som oroar mest inför framtiden. Därefter kommer miljöhot.
– Det här är ett klart trendbrott. Miljöfrågan – och i synnerhet oron för klimatförändringar – har på ett påtagligt sätt flyttat in i människors vardagsrum de senaste åren. Folk har börjat märka effekterna av extremt väder som stormar och översvämningar och det påverkar deras inställning, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Varannan tillfrågad är motiverad att själv göra något åt miljön, men politikerna anses vara de som bär huvudansvaret för att åtgärda klimathotet. 60 procent anser att politikerna inte tar sitt ansvar och sätter inte tillräckliga resurser.
WWF ser undersökningen som ett bevis för att det svenska folket vill se klimatfrågan i valrörelsen.
– Det handlar inte om hot utan om möjligheter. Sverige bör ta ledarrollen och storsatsa på förnybar energi och miljöteknik som kan ge exportmöjligheter för många miljarder. Klimatfrågan är lika mycket en säkerhetspolitisk och ekonomisk fråga som en miljöfråga, säger Dennis Pamlin, klimathandläggare på WWF.
Undersökningen bygger på intervjuer med 1000 personer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984