Inrikes

KTH bjuder in klimatförnekare

Seminariet som KTH är värd för har rubriken ”Global uppvärmning – vetenskapliga kontroverser kring klimatväxlingar”. Bland listan över inbjudna gäster finns ett flertal kända klimatförnekare, som aktivt motarbetar Kyotoprocessen och som av den internationella miljörörelsen pekats ut som kopplade till en lång rad organisationer och tankesmedjor finansierade av bland andra oljebolaget ExxonMobil. Bakom seminariet står […]

Seminariet som KTH är värd för har rubriken ”Global uppvärmning – vetenskapliga kontroverser kring klimatväxlingar”. Bland listan över inbjudna gäster finns ett flertal kända klimatförnekare, som aktivt motarbetar Kyotoprocessen och som av den internationella miljörörelsen pekats ut som kopplade till en lång rad organisationer och tankesmedjor finansierade av bland andra oljebolaget ExxonMobil.

Bakom seminariet står KTH-professorn Peter Stilbs samt Wibjörn Karlén och Fred Goldberg, alla tre kända klimatförnekare (se Arbetaren nr 20/2006)

Bert Bolin, professor emeritus i meteorologi och en av grundarna till FN:s klimatpanel IPCC, är ytterst kritisk till deras sätt att diskutera frågan och avfärdar det som ovetenskapligt.

– Att plocka ut enstaka frågor, som de gör, kan man definitivt göra. Men de refererar över huvud taget aldrig till alla de vetenskapliga artiklar som har publicerats av tusentalet forskare som har arbetat med frågan i över femton år. Personer som Peter Stilbs och Fred Goldberg publicerar sina artiklar på internet, där de aldrig utsätts för kritik av det slag som de skulle få i vetenskapliga tidskrifter, säger han.

På hemsidan där seminariet presenteras finns inlägg från flera inbjudna forskare som kraftigt tar avstånd från arrangemanget.

Den amerikanske klimatologen Tom Wigley skriver till exempel att idén med mötet påminner om populärpressens sätt att skriva om växthuseffekten och att det är något han absolut inte vill delta i.

Även klimatforskaren Mike MacCracken är starkt kritisk och uppmanar alla seriösa forskare att hålla sig ifrån seminariet.

Peter Stilbs tillbakavisar kritiken och säger att KTH:s skolchef och prefekt varit positiva till projektet och att seminariet anordnas på uppdrag av KTH:s rektor.

– Jag tycker att sådana här saker ska diskuteras. Det här är bara ett vanligt diskussionsseminarium riktat till allmänheten, journalister och politiker.

Att flera av de inbjudna har kopplingar till kol- och oljeintressen förnekar han bestämt.

– De försöker alltid att smuts-kasta folk. Fred Singer har en enorm meritlista och är en mycket kunnig man. Det är bara förtal.

De som är inne i skeptiker-

branschen gör det av ren vetenskaplig omsorg, det har ingenting med några pengar från oljeindustrin att göra, säger han.

Bert Bolin bedömer att många av klimatförnekarna har en klar koppling till olje- och kolintressen.

– Jag vet inte hur stor den är i Sverige, men jag har varit i strid med flera amerikanska lobbyorganisationer. Fred Singer, som är inbjuden, verkar till exempel vid University of Virgina. Där finns en institution som har ett uppdrag från Western Fuel Association, som stöder en systematisk lobbyverksamhet, säger han.

Bert Bolin ser ett problem i att en stor välkänd institution som KTH bjuder in till den här typen av evenemang.

– Journalister som inte är så hemma på ett område tar standarduppställningen med en för och en emot. Att det i det här fallet är tusen för och en emot kommer sällan till uttryck. Det är klart att det finns osäkerhet, men man glömmer bort det som är näst intill säkert. Och ska man vänta tills något är helt säkert i ett sådant komplicerat system får man vänta tills det är över oss.

Även Bert Bolin har bjudits in till evenemanget, men är tveksam till att delta.

– Det är möjligt att jag går dit och lyssnar. Men hela debatten blir så sned. Att lägga upp det så här leder snarare till en verbal strid än till en konstruktiv vetenskaplig debatt, säger han.

Arbetaren har försökt nå KTH:s rektor Anders Flodström för en kommentar, men inte lyckats.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga