Kultur

Anarkism – så funkar det

”Det behövs ett nytt standardverk om anarkismen”, konstaterar Staffan Jacobson i förordet till Anarkismens återkomst och ger självsäkert sig själv i uppdrag att skriva det. Anarkismens återkomst sträcker sig från 1600-talets buckanjärer till 1990-talets zapatister, från Proudhon till Noam Chomsky, från situationism till deltagarekonomi och från Ungsocialisterna till Osynliga partiet. Allt ryms på 199 sidor, […]

”Det behövs ett nytt standardverk om anarkismen”, konstaterar Staffan Jacobson i förordet till Anarkismens återkomst och ger självsäkert sig själv i uppdrag att skriva det. Anarkismens återkomst sträcker sig från 1600-talets buckanjärer till 1990-talets zapatister, från Proudhon till Noam Chomsky, från situationism till deltagarekonomi och från Ungsocialisterna till Osynliga partiet.
Allt ryms på 199 sidor, och varje ämne kastar sig författaren över med samma oförtrutliga entusiasm och hämningslösa partiskhet. Fotnoterna används lika ofta för källhänvisningar som för uppmuntrande tillrop eller ytterligare en sarkastisk eftersläng åt makten.
Vid första anblicken, och för all del även vid andra, kan boken ge ett slarvigt intryck. Här och där hittar man tveksamma generaliseringar som ”Fascisterna är för staten och för kapitalet, socialisterna är för staten och mot kapitalet, liberalerna är mot staten och för kapitalet, anarkisterna är mot staten och mot kapitalet!”. Fast just tack vare det okomplicerade och svepande anslaget har Jacobson faktiskt lyckats skriva en utmärkt introduktionsbok att sätta i händerna på alla som frågar ”men vad vill egentligen de där anarkisterna?”.
Boken är också skriven på ett enkelt och levande språk med ett minimum av akademisk jargong.
Även mer initierade kan säkert uppskatta boken – kanske inte de som söker problematisering och analys, men däremot de som på ett snabbt, effektivt och roligt sätt vill bredda sina kunskaper om anarkismens historia och varianter. Bokens bibliografi och länksamling är också fylliga och aktuella.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga