Inrikes

Danskar i rekordprotester

Danska LO var huvudarrangör för demonstrationerna, men deltagarna spände från gymnasieklasser till pensionärsorganisationer och en talare från studentrörelsen kallade dem också för en ”generationsallians”. 500 byggarbetare strejkade vilt i protest mot regeringens förslag och på flera gymnasieskolor avbröt eleverna undervisningen för att gemensamt gå till demonstrationerna. Arrangörerna avvisar ett antal föreslagna besparingar från regeringen, däribland […]

Danska LO var huvudarrangör för demonstrationerna, men deltagarna spände från gymnasieklasser till pensionärsorganisationer och en talare från studentrörelsen kallade dem också för en ”generationsallians”. 500 byggarbetare strejkade vilt i protest mot regeringens förslag och på flera gymnasieskolor avbröt eleverna undervisningen för att gemensamt gå till demonstrationerna.
Arrangörerna avvisar ett antal föreslagna besparingar från regeringen, däribland hårdare villkor för studiemedel och borttagande av möjligheten att gå i pension av hälsoskäl före 63 års ålder.
– Det är ovärdigt och uselt att de som slitit under ett långt liv skall stå med mössan i handen, sade fackföreningsledaren Poul Erik Skov Christenssen i sitt tal.

Ett annat krav var att det speciella lägre socialbidragsbelopp som tillämpas för nyanlända invandrare under de första sju åren tas bort, och ersätts av ett system med lika rättigheter för alla.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen hänvisade till polisens lägre deltagarsiffror, runt hälften så många, och karaktäriserade demonstrationerna som ett misslyckande i förhållande till den intensiva mobiliseringen. Han håller fast vid de planerade nedskärningarna.

Tisdagen den 15 maj genomförde även aktionsgruppen ”Välfärdsmissionen” en halvtimmeslång ockupation av näringslivsorganisationen Dansk Industris kontor under parollen ”här finns pengarna”. Därefter fördes de bort av polis och fyra personer greps.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga