Inrikes

Oljeindustrin bakom förnekarna

Starka ekonomiska och politiska intressen vill få oss att tro att oljan är en förutsättning för välstånd och att den inte äventyrar tillvaron på jorden. Gång efter annan har klimatförnekare avslöjats ha kopplingar till, eller vara ekonomiskt uppbackade av, oljeindustrin. Ingenstans är det så tydligt som i USA. Här är några exempel på hur den […]

Starka ekonomiska och politiska intressen vill få oss att tro att oljan är en förutsättning för välstånd och att den inte äventyrar tillvaron på jorden. Gång efter annan har klimatförnekare avslöjats ha kopplingar till, eller vara ekonomiskt uppbackade av, oljeindustrin. Ingenstans är det så tydligt som i USA.
Här är några exempel på hur den amerikanska industrin jobbar för att övertyga journalister, politiker och allmänhet om att risken för klimatförändringar är för liten för att motivera regleringar av växthusgaserna:

* Världens största oljeföretag, ExxonMobil, finansierar ett fyrtio-
tal organisationer som arbetar för
att underminera klimatforskningen.
Sedan 1998 har Exxon pumpat in
12 miljoner dollar i företag, tankesmedjor och forskningsinstitutioner som kallar klimatförändringarna en bluff.

* Philip Cooney, chef för Vita husets miljökvalitetsråd och före detta oljelobbyist, ändrade i rapporter från regeringsforskare för att tona ned den globala uppvärmningen. När det uppdagades fick Cooney nytt jobb på ExxonMobil.

* När Nasas ledande klimatforskare James Hansen nyligen gick ut med en uppmaning att verka för omedelbara nedskärningar av utsläppen av växthusgaser försökte Nasas chefer, politiskt tillsatta av Bushadministrationen, stoppa hans möjligheter att uttala sig. Sedan dess har han fått varningar om ”allvarliga konsekvenser” om han fortsätter. Andra forskare berättar att de bara kan tala med media om intervjuerna godkänts i förväg av administrationen i Washington.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga