Inrikes

Säpo jagar Suf

Osynliga partiet fick ögonen på sig när Petter Nilsson, som vann SVT:s dokusåpa Toppkandidaterna, donerade 100 000 kronor av prispengarna till kampanjen. Under den senaste månaden har ett tiotal av centerpartiets lokaler utsatts för stenkastning och flera arbetsförmedlingar har också råkat ut för skadegörelse. Osynliga partiet har tagit på sig ansvaret för många av aktionerna […]

Osynliga partiet fick ögonen på sig när Petter Nilsson, som vann SVT:s dokusåpa Toppkandidaterna, donerade 100 000 kronor av prispengarna till kampanjen. Under den senaste månaden har ett tiotal av centerpartiets lokaler utsatts för stenkastning och flera arbetsförmedlingar har också råkat ut för skadegörelse. Osynliga partiet har tagit på sig ansvaret för många av aktionerna och motiverat dem som en protest mot centerpartiets förslag om att försämra arbetsrätten för unga.

Enligt Säpo, som nu har tagit över flera av utredningarna kring de senaste aktionerna, kom idén att starta Osynliga partiet från Suf Malmö. När Arbetaren ringer upp en representant för Suf vill denne varken bekräfta eller förneka att Suf har kopplingar till Osynliga partiet.

Bland de syndikalister som bedriver aktivt fackligt arbete på sina arbetsplatser är inställningen delad till Osynliga partiets sätt att ta upp arbetsfrågor.

Jan Abrahamsson är aktiv i Syndikalistiska driftsektionen Stockholms tunnelbana och spårvägar, DSTS. Han menar att Osynliga partiet snarast försvårar den fackliga kampen på arbetsplatserna och att kopplingen till Suf gjort att syndikalister nu häcklas.

– Det handlar inte om arbetare som kämpar för sina villkor, utan om några som definierar något för andra och kämpar för andra. Det gör att man distanserar sig från arbetarna och från själva frågan. Mina kollegor på tunnelbanan känner ingen samhörighet med de som gör aktionerna, de ser dem som några konstiga tonåringar, även om de själva är emot centerpartiets förslag, säger han.

Maria Karlsson, också aktiv i DSTS, har mer förståelse för aktionerna.

– Jag kan inte säga att Osynliga partiet är rätt eller fel, och jag skulle själv aldrig kasta sten, men jag tycker inte att det är konstigt att sådana här saker händer. I dag har man tagit ifrån ungdomar många möjligheter att uttala sig och göra saker, säger hon.

Maria Karlsson menar att skulden för att diskussionen blivit större kring stenkastningen än kring sakfrågorna snarast ligger på mediernas rapportering. Och hon är inte särskilt orolig för att sammankopplingen som görs mellan syndikalister och Osynliga partiet kan försvåra för syndikalistiska fackklubbar att värva aktiva medlemmar.

– Om man kan visa att den syndikalistiska arbetsplatskampen är väsensskild från att kasta sten finns inga problem. Jag tror att folk klarar av att skilja det åt, säger hon.

Markus Finnbom från SAC:s arbetsutskott menar att det inte är centralorganisationens uppgift att uttala sig om vilka konsekvenser mediernas koppling mellan fönsterkrossning och Suf kan få, utan att det är något som den basfackliga verksamheten får kommentera. Han säger att han är skeptisk till att kopplingen över huvud taget görs, eftersom den gjorts på lösa grunder.

– Men för en del är det kanske svårt att skilja på SAC och Suf, men det är bara att klargöra att Suf är en organisation som är lika fristående från SAC som LO är. Vi samarbetar med Suf-klubbar, men det gör vi med LO-fackklubbar också, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga