Kultur

Fotbollsspelare, ta ställning!

Mellan 1995 och 1998 strejkade Liverpools hamnarbetare för rätten till ett värdigt liv. De förde kampen utan stöd från sin egen fackledning och kallades för utdöda dinosaurier i media. Men runt om i världen genomfördes sympatistrejker och solidaritetsaktioner. Och en kväll 1997 då Liverpool spelade i cupvinnarcupen genomförde målgöraren Robbie Fowler den snyggaste målgesten någonsin. […]

Mellan 1995 och 1998 strejkade Liverpools hamnarbetare för rätten till ett värdigt liv. De förde kampen utan stöd från sin egen fackledning och kallades för utdöda dinosaurier i media. Men runt om i världen genomfördes sympatistrejker och solidaritetsaktioner. Och en kväll 1997 då Liverpool spelade i cupvinnarcupen genomförde målgöraren Robbie Fowler den snyggaste målgesten någonsin. Han drog upp sin lagtröja. Under den bar han en t-shirt med trycket ”Stöd de 500 avskedade hamnarbetarna”.
Robbie Fowler fick böter men respekt och kärlek inte bara från de strejkande hamnarbetarna och deras familjer utan från människor runt om i världen som uppskattade hans markering.
Vi vet att under alla stora evenemang, inte minst sportsliga, ökar prostitution och trafficking. Vi vet alltså långt i förväg att det kommer att begås massvåldtäkter i samband med VM. Jämo Claes Borgströms förslag att Sverige bör bojkotta VM som en markering är därför genialt.
Fotbollsförbundet håller inte med. Det skulle kosta att göra en sådan markering. Och fotbollsförbundet vill inte betala. Jag är knappast förvånad. Förbannad blir jag först när jag får höra motiveringar som ”vi tycker precis lika illa om det här som Jämo” av bland annat Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson. Nej det gör inte idrottssverige för då skulle man ivrigt leta efter sätt att ta ställning.
Fotbollsförbundet skulle kunna deklarera att de skulle vara förstående om enskilda spelare vill dra sig ur, skänka pengar till organisationer som jobbar mot trafficking för varje spelad match, annonsera med svenska landslaget på bild att man tar avstånd, göra uttalanden på varje presskonferens. Det finns oändligt många sätt att ta ställning på, varav bojkott av VM är ett.

Det går inte att skylla ifrån sig med att det också sker ökad slavhandel i samband med andra större evenemang. När det blir ett annat evenemang kommer fokus att riktas mot det. Nu är det VM det gäller.
Det går inte heller att skylla ifrån sig med att fotboll är sport och inte politik. Muhammad Ali vapenvägrade under Vietnamkriget och fråntogs sin tungviktsmästartitel och dömdes till fem års fängelse. Tommie Smith och John Carlos höjde sina behandskade nävar i en svarta panter-hälsning på prispallen under OS i Mexiko City 1968, ett ögonblick som förevigats på bild och som visar att sport, liksom allt annat, kan vara politik. Om bara frågan är tillräckligt viktig. Hur är det massvåldtäkt? Är den tillräckligt viktig?
Sedan 1991 delar Anti-Slavery International ut ett pris för att uppmärksamma vår moderna slavhandel. Den som markerar sitt avståndstagande från trafficking på ett övertygande sätt lovar jag att nominera till Anti-Slavery Award.
Zlatan, Henke, Ljungberg: varför så tysta? Markera, visa var ni står, och bli hjältar långt utanför arenan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga