Kultur

Mannen smyger obemärkt förbi

”Kvinna våldtagen och misshandlad” (Svd, 25 mars, 2006), ”Kvinna knivskars i tunnelbanan” (Stockholm City, 28 mars, 2006). Känns det igen? Medias rubriker basuneras ut, men något saknas. Vem är det som har våldtagit eller knivskurit? Där är en ständiga frånvara av problemets kärna; förövaren, våldtäktsmannen, hustrumisshandlaren. De borde vända på skiten, ”Man våldtog och misshandlade”, […]

”Kvinna våldtagen och misshandlad” (Svd, 25 mars, 2006), ”Kvinna knivskars i tunnelbanan” (Stockholm City, 28 mars, 2006). Känns det igen? Medias rubriker basuneras ut, men något saknas. Vem är det som har våldtagit eller knivskurit? Där är en ständiga frånvara av problemets kärna; förövaren, våldtäktsmannen, hustrumisshandlaren.
De borde vända på skiten, ”Man våldtog och misshandlade”, ”Man knivskar i tunnelbanan”.

I dag läste jag en notis i Stockholm City. Den handlade om misshandel bland unga killar. Rubriken löd ”En av tre unga killar misshandlar”. Hänger ni med? Ingen ”tycka synd om”-attityd här inte. När det gäller killar och män finns inga passiva offer. Bara aktiva utövare av våld.
Missförstå mig rätt, självklart ska kvinnors utsatta situation belysas och debatteras, inget snack om saken. Men vad händer när all fokus läggs på den som blir utsatt? Jo, förövaren, problemet, mannen smyger obemärkt förbi.

En vanlig uppfattning, inte minst inom rättsväsendet, är att kvinnan många gånger får skylla sig själv. Att hon provocerar fram våld eller våldtäkt genom att bete sig illa mot mannen eller genom att vara för utmanande klädd.
Hur illa hon än beter sig och hur utmanande klädd hon än må vara finns det aldrig någon ursäkt för att slå eller våldta. Det kan aldrig vara den utsattes ansvar eller fel att en person utför våldshandlingar.
Medias snedvridna rapportering påstår (oftast) inte heller det men gör likväl ingenting för att hävda motsatsen.

2005 anmäldes i genomsnitt nio och en halv våldtäkter per dygn enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Nio och en halv, fatta hur mycket det är i vårt lilla land! Vi kan bara gissa oss till vad siffran skulle bli om alla våldtäkter anmäldes. Och statistiksiffrorna ökar för var dag som går.
När det gäller mäns misshandel av kvinnor anmäldes 63 fall per dygn år 2004. I 75 procent av fallen är gärningsmannen bekant med kvinnan han misshandlar. Brå beräknar att endast 20 till 25 procent av de faktiska misshandelsfallen anmäls. Det skulle innebära att det faktiska antalet uppgår till tio i timmen en vanlig dag i världens mest jämställda land.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort problem och vi har alla en skyldighet att kämpa för att utplåna det. Uppmaningen till media är; plocka fram problemet. Belys det med strålkastare och få människor att förstå vari problemet ligger.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984