Inrikes

SAC suspenderade två förtroendevalda

I ett uttalande från 10 mars meddelar CK att de för att stoppa ryktesspridning ”anser sig nödgade att redogöra för händelseförloppet” bakom de båda funktionärernas avgång. Under CK-mötet i februari behandlades frågan om en suspendering av Molin och Hammarberg för att ha misskött sina förtroendeuppdrag, och det fanns en klar majoritet för att vidta denna […]

I ett uttalande från 10 mars meddelar CK att de för att stoppa ryktesspridning ”anser sig nödgade att redogöra för händelseförloppet” bakom de båda funktionärernas avgång.

Under CK-mötet i februari behandlades frågan om en suspendering av Molin och Hammarberg för att ha misskött sina förtroendeuppdrag, och det fanns en klar majoritet för att vidta denna åtgärd. Men för att undgå ”stora personliga konsekvenser” för funktionärerna, valde CK i stället att erbjuda dem att själva avgå, och att bakgrunden skulle förbli konfidentiell.

”Nu i efterhand kan vi se att… CK:s goda vilja att tillmötesgå två individers önskningar, har fått omfattande konsekvenser för organisationen i form av rykten och spekulationer. För detta ber CK om ursäkt till alla medlemmar”, sägs det i uttalandet.

Niklas Mylfalk tillhör den minoritet i CK som reserverat sig mot uttalandet.

– Jag anser att det ger en delvis felaktig bild av vad som hänt. Det var snarare CK än funktionärerna som insisterade på att det hela skulle vara konfidentiellt, menar han.

– Nej, det stämmer inte. Ursprungskravet på att orsakerna skulle vara konfidentiella kom från de två anställda, säger Leif-Jöran Olsson, som stödde majoritetslinjen i CK.

Björn Molin säger till Arbetaren att han aldrig varit intresserad av någon sekretess kring bakgrunden till sin avgång.

Den 12 mars uttalade sig Björn Molin för Sydsvenskan, och hävdade där att SAC ”tagits över” av ”en grupp som bara vill mucka gräl och inte är intresserade av fackligt arbete”. Han förklarade i det sammanhanget även själv att han ”fått sparken” från posten som avtalssekreterare.

I Sydsvenskan kopplades Molins uttalanden samman med Malmö LS aktuella konflikt med konditoriet Lundagård, och Ola Brunnström från Malmö LS är mycket kritisk till dem:

– Han saboterar vårt fackliga kamp när vi befinner oss i en svår och pressad situation. Många medlemmar upplevde det som en kniv i ryggen, säger Ola Brunnström.

Björn Molin menar att han inte uttalat sig specifikt om Malmö LS konflikter för Sydsvenskan, men att han ändå ser dem som ett exempel på de tendenser inom SAC han kritiserat. Molin har heller ingen förståelse för kritiken mot utspelet.

– Nej, saboterar sina konflikter, det tror jag de gör själva med de metoder de använder, säger han.

I uttalandet förklarar CK slutligen att Ola Brunnström och Reijo Vuori nu tagit över de arbetsuppgifter som tidigare skötts av Hammarberg och Molin.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga