Kultur

Kvällens värd – en amerikansk man

För en kvällstrött tevepublik är den dagligt återkommande talkshowen ett idealiskt koncept. Du får en snabb nyhetsuppdatering via de inledande skämten, lite harmlös underhållning i olika små inslag och korta intervjuer med diverse aktuella personer – om än huvudsakligen kändisar som vill pusha för sin nya film/bok/tv-serie/cd. Detta enligt den amerikanska modellen förstås, men nu […]

För en kvällstrött tevepublik är den dagligt återkommande talkshowen ett idealiskt koncept. Du får en snabb nyhetsuppdatering via de inledande skämten, lite harmlös underhållning i olika små inslag och korta intervjuer med diverse aktuella personer – om än huvudsakligen kändisar som vill pusha för sin nya film/bok/tv-serie/cd.
Detta enligt den amerikanska modellen förstås, men nu är det ju också huvudsakligen därifrån talkshowerna kommer, inklusive de som visas i svenska kanaler. En del inhemska försök har naturligtvis gjorts, men utan att komma i närheten av den proffsighet som importeras från andra sidan Atlanten. Det roligaste jag sett i en svensk talkshow är fortfarande när en julgran föll över Alice Bah och nockade henne ur bild i hennes själv-
betitlade program. Och det visades dessutom bara i ett blundersblock till nyår…
I svensk teve går tre av de stora amerikanska drakarna på sen kvällstid: David Letterman på ZTV, Jay Leno på Kanal 5 och Conan O’Brien på TV4+. Alla är män naturligtvis, kvinnorna får hålla sig till dagteve i sällskap med såporna.

Hur kul är det då för den svenska publiken att titta på program som är så uppenbart USA-centrerade? Tja, om man är det minsta intresserad av vad det pratas om i denna världens supermakt, är det faktiskt riktigt underhållande. I alla fall om man väljer rätt talkshow.
Eftersom Conan O’Brien tidigare dykt upp i ett Missa inte-tips från mig, är det väl ingen stor överraskning vilken av herrarna jag föredrar. Men där Letterman är självgod och har en märklig faiblesse för lättklädda kvinnor i så många inslag som möjligt och Leno känns alldeles för utslätad och ointressant, är det upplyftande med en talkshowvärd som både lyckas få ur sina intervjupersoner något mer än “Jag älskade att jobba med X i den här filmen” och har en skön självdistans. Och att låta en Nokiatelefon skjuta ner en Ikea-bokhylla, för att stötta programmets finländska fans, det är humor. Om du frågar mig alltså.

Missa inte:
Messiah. Britterna är kungar av thrillerserier. Förhoppningsvis är denna nykomling inget undantag.
TV4, lör 25 mars 21.00

Rolling like a stone. Svensk dokumentär
om en fest i Malmö 1965 med celebert besök, och vad som hänt dem som var med.
SVT2, sön 26 mars 20.00

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga