Inrikes

Hård kritik mot familjekonferens

Arbetaren avslöjade förra veckan att en konferens med kända moralkonservativa föredragshållare ska äga rum i riksdagen i slutet av mars. – Vi känner igen tendensen i den här sortens högerkristna konferenser. Under ytan handlar det om att gifta, heterosexuella pars kärlek är mer värd än alla andra former av kärlek. De försvarar rätten att förtrycka […]

Arbetaren avslöjade förra veckan att en konferens med kända moralkonservativa föredragshållare ska äga rum i riksdagen i slutet av mars.
– Vi känner igen tendensen i den här sortens högerkristna konferenser. Under ytan handlar det om att gifta, heterosexuella pars kärlek är mer värd än alla andra former av kärlek. De försvarar rätten att förtrycka hbt-personer och begränsa kvinnors kontroll över sina egna kroppar, säger Sören Andersson, ordförande i RFSL.
Han menar att det finns en tendens över hela Europa att moralkonservativa grupper formerar sig och blir mer aktiva.
– De inspireras av sina åsiktsfränders framgångar i USA. Att knyta kontakter med konservativa muslimska grupper och regeringar är också en del av deras nya strategi.
Den folkpartistiske riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson har kritiserat att abortmotståndaren Björn Håkonsson finns på talarlistan.
– Det finns en klar majoritet bland svenskarna för laglig, fri abort. Det är oroande att kristdemokrater väcker frågan om och om igen, säger hon till Dagens nyheter.
Forum för familj och människovärdes ordförande, Tuve Skånberg, vill inte till Arbetaren uppge vilka riksdagsledamöter som ingår i nätverket eller vilka partier de tillhör. Enligt den väckelsekristna tidningen Dagen omfattade det för några år sedan ett 40-tal medlemmar, med samtliga borgerliga partier representerade men ”med betoning” på kristdemokrater och moderater. Förutom Skånberg nämns även Mikael Oscarsson (kd), Torsten Lindström (kd) och Marietta de Pourbaix-Lundin (m) i olika artiklar som medlemmar i nätverket.

Richard Wilkins, som planeras inleda konferensen, gästade redan 2004 ett av Forum för familj och människovärdes arrangemang, då han ”jämförde fallande befolkningsökningssiffror med digerdöden”, enligt RFSU:s Olle Wängborg.
Vid samma konferens talade även en representant för Qatars fundamentalistiska regering samt Allan Carlsson, ordförande för Howard Center for Family, Religion and Society, en organisation som även listar Richard Wilkins bland sina medlemmar och föredragshållare. I Howard Centers principförklaring sägs det bland annat att ”Vi hävdar att den naturliga mänskliga familjen är instiftad av Skaparen och nödvändig för ett gott samhälle”. Denna naturliga familj består av ”en man och en kvinna i ett livslångt äktenskapsförbund” och det samhälle som överger denna norm ”är förutbestämt för kaos och lidande”. De uttalar sig också mot ”pornografi, promiskuitet, incest, homosexualitet och andra avvikelser från den naturliga sexualiteten”.
I egenskap av doktor i juridik har Wilkins bland annat uttalat sig mot ett grundlagsförbud för amerikanska delstater att lagstifta mot ”sodomi”, det vill säga samkönat sex.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga