Inrikes

Kaos efter privatiseringar

– Det är kaos, schemaläggningen fungerar inte för vare sig dag- eller nattpersonal. Likaså är det dåligt med information till personalen, säger Mona Ottosson på Kommunal i Lomma till Sydsvenskan. Kommunal har redan kallat Carema till förhandling. Även den medicinskt ansvariga sjuksköterskan har slagit larm om att säkerheten för vårdtagarna är otillräcklig. – Problemen har […]

– Det är kaos, schemaläggningen fungerar inte för vare sig dag- eller nattpersonal. Likaså är det dåligt med information till personalen, säger Mona Ottosson på Kommunal i Lomma till Sydsvenskan. Kommunal har redan kallat Carema till förhandling. Även den medicinskt ansvariga sjuksköterskan har slagit larm om att säkerheten för vårdtagarna är otillräcklig.
– Problemen har rättats till. Carema sköter verksamheten öppet och förtroendefullt, försvarar Gull-Britt Melvanius, socialchef i Lomma, privatiseringen.
Redan innan privatiseringen förekom allvarliga problem i Lommas äldrevård. I ett fall fick en äldre man vid sexton olika tillfällen sitta i sin egen avföring och med full kateterpåse.
Carema, ägt av brittiska riskkapitalbolaget 3i Group, gör goda affärer i vårdbranschen. Förra året fick ägarna över 25 procent utdelning på investerat kapital. De räknar med att expandera starkt under kommande år.

I Linköping kom en omfattande forskningsrapport nyligen fram till att privatiseringen av kommunens städning ledde till ”lägre löner och mera smuts”, skriver Östgöta Correspondenten. Det är arbetslivsforskarna Elisabet Sundin och Gunilla Rapp som studerat hur städarbetet förändrats och om- organiserats i Linköping sedan 90-talets början, genom främst en stor mängd intervjuer med städerskor som varit med i processen. Vinnare blev ett mindre antal stora entreprenörer i branschen, förlorare blev både de som förlorade jobben, de som blev kvar med lägre löner och högre arbetstempo, och de som vistas i numera smutsigare lokaler, konstaterar författarna.
”Hon stressade ihjäl sig, for som en skållad råtta.”, berättar en av städerskorna om en kollega. ”Förra året fick vi frysa våra löner…två semesterdagar tog de också.” ”Förut städade vi klassrummen varje dag, nu städar vi bara varannan. Då kan det vara både två och tre sopskyfflar fulla med skräp. Det är inget trevligt för barnen att sitta i.”, är andra utdrag ur intervjuerna.
De stora privatiseringarna under 90-talets början byggde på antaganden om ökad effektivitet som egentligen inte var belagda, men som kom att accepteras allmänt i den offentliga debatten, menar Sundin och Rapp.
I Stockholm ledde privatiseringarna till att verksamheterna hamnade hos ”privata oligopol eller i värsta fall monopol”, konstateras i en utredning för Vänsterpartiet i Stockholm från 2005. Inom äldreomsorgen blev både servicen och arbetssituationen för de anställda sämre; privata äldreboenden i kommunen har i genomsnitt 15 procent lägre personaltäthet än de kommunala. Vid en enkätundersökning bland vårdtagare och anhöriga fick de privata boendena sämre omdömen i samtliga av enkätens 59 frågor. Områden där de tillfrågade upplevde särskilt stor skillnad var bland annat i fråga om respekten för de boende, möjligheten att få kontakt med personalen och om personalen har tillräckligt med tid för sina arbetsuppgifter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga