Kultur

Hör mig, se mig

Jag måste erkänna: jag är barnsligt förtjust i CBS 60 minutes. På något sätt är det lite rörande med massan av rynkig journalisterfarenhet som får oändliga resurser för att göra djuplodande reportage av den gamla goda sorten – det vill säga en blandning av “bilder i miljö” och en mängd intervjuer, där inklippen på reportern […]

Jag måste erkänna: jag är barnsligt förtjust i CBS 60 minutes. På något sätt är det lite rörande med massan av rynkig journalisterfarenhet som får oändliga resurser för att göra djuplodande reportage av den gamla goda sorten – det vill säga en blandning av “bilder i miljö” och en mängd intervjuer, där inklippen på reportern är precis lika viktiga som ämnet man avhandlar. Mycket amerikanskt, men också – för det mesta – mycket kompetent.
TV4:s nya samhällsprogramssatsning, Drevet, känns lite som ett 60 minutes light. Här fokuseras direkt på reportrarna och de fortsätter även flitigt att förekomma med namn och bild mellan och i de olika inslagen. Janne Josefssons knackande på stängda dörrar kan slänga sig i väggen, här är det verklig skjutjärnsexponering som gäller. När hallåan annonserar programmet med “vi vill påpeka att det är reportrarnas egna åsikter som läggs fram” väcks också nyfikenheten lite extra: Vad är det för kontroversiella åsikter vi kommer att serveras de närmaste 55 minutrarna?
Tja, en timme senare vet jag att en reporter tycker att plastikkirurger och deras skumma finansieringskontakter skor sig på unga kvinnor, att en annan anser att AFA inte nått särskilt långt med sina våldsmetoder och att en tredje tycker att lagstiftningen mot rattonyktra och övertrötta lastbilschaufförer borde skärpas.
Revolutionerande.
Men förutom att själva bröstandet – och då menar jag inte fejkboobsinslaget – och mellanvinjetten, med reportrarna uppställda i olika poser à la polisserie, känns lite mycket, är det ändå kul att någon försöker förnya den något trötta samhällsgenren. Så länge redaktionen håller sig till ämnen som inte är alltför komplexa och klarar att avhandlas på 15–20 minuter vill säga. Att göra ett snabbt nedslag i AFA:s verksamhet, och dra övergripande slutsatser utifrån det, funkar inte.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga