Inrikes

Fortsatta protester mot ungdomskontrakt

Förslaget om ett ungdomskontrakt har orsakat enorma protester. Förra tisdagen översvämmades Frankrike av demonstranter från studentorganisationer, fackföreningar och vänsterpartier och i slutet av förra veckan var runt hälften av Frankrikes universitet berörda av strejker eller blockader. I lördags stormade kravallpolis utrustad med batonger och tårgas Sorbonne-universitetet i Paris, som ockuperats av runt 200 unga. Även […]

Förslaget om ett ungdomskontrakt har orsakat enorma protester. Förra tisdagen översvämmades Frankrike av demonstranter från studentorganisationer, fackföreningar och vänsterpartier och i slutet av förra veckan var runt hälften av Frankrikes universitet berörda av strejker eller blockader. I lördags stormade kravallpolis utrustad med batonger och tårgas Sorbonne-universitetet i Paris, som ockuperats av runt 200 unga.
Även i tisdags genomfördes protester på många universitet.
Men landets premiärminister Dominique de Villepin håller fast vid beslutet om att driva igenom ungdomskontrakten, om än med vissa omläggningar. Hans förslag är, enligt tidningen Le Monde, bland annat att genomföra en utvärdering var sjätte månad för att se vilka effekter kontrakten får.
Men motståndarna är allt annat än nöjda med det svaret. I måndags yrkade socialistpartiets Jack Lang på att Jaques Chirac ska upplösa parlamentet.
– I en normal demokrati skulle regeringen inse att det inte finns något förtroende från folket och i stället fråga dem om deras åsikt, sade han enligt tidningen Le Nouvel Observateur.

Den nya anställningsformen, som går under förkortningen CPE, ska gälla för unga under 26 år. Den ger bland annat arbetsgivaren rätt att när som helst under de två första åren säga upp den anställde. Ungdomsarbetslösheten i Frankrike ligger nu på 23 procent – bland vissa grupper så högt som 50 procent – något som kan jämföras med den nationella arbetslösheten på knappt 10 procent. Ungdomskontrakten har presenterats som ett sätt för unga att få in en fot på den stängda arbetsmarknaden, medan motståndarna menar att den tvärtom sätter dem i en ännu mer utsatt situation än förut.
– Att kunna säga upp unga utan något som helst berättigande leder till en arbetsmarknad där anställda måste arbeta och hålla tyst, säger Fabrice Pilleul från den franska syndikalistiska fackföreningen CNT, som just nu är på besök i Sverige. Lagen är tänkt att träda i kraft i april, men fack och ungdomsorganisationer trappar nu upp kampen. På torsdagen planerar studentorganisationer manifestationer och till helgen har ytterligare aktioner utlysts tillsammans med facken.
Fabrice Pilleul säger att mobiliseringen visserligen är stor, men han är tveksam till om den kommer att ha någon större verkan.
– Vi får se vad som händer i veckan, men det är främst studenterna som är engagerade i den här frågan. Att de stora facken utlyser en demonstration i stället för en strejk är ett klassiskt sätt att stoppa en rörelse som håller på att växa. Och frågan är om de här protesterna kommer att förändra något när inte de stora strejkeroch manifestationer som har genomförts under de senaste åren har lyckats med det.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga