Inrikes

Google ska avslöja jobbsökande veganer

Rapporten ”Rekrytera rätt – några säkerhetsaspekter” kommer från Näringslivets säkerhetsdelegation, en underavdelning inom Svenskt Näringsliv. I den uppmanas arbetsgivarna bland annat att göra en google-sökning på de personer som söker jobb på företaget. ”Består alla träffar av resultat i golftävlingar och det visar sig att personen har ett mycket lågt handicap kan det ge en […]

Rapporten ”Rekrytera rätt – några säkerhetsaspekter” kommer från Näringslivets säkerhetsdelegation, en underavdelning inom Svenskt Näringsliv. I den uppmanas arbetsgivarna bland annat att göra en google-sökning på de personer som söker jobb på företaget. ”Består alla träffar av resultat i golftävlingar och det visar sig att personen har ett mycket lågt handicap kan det ge en viss bild av vilka prioriteringar personen har. Består träffarna av sidor för militanta veganer eller knarkliberaler ges en helt annan bild.”, skriver rapportförfattaren Christina Wainikka.
I rapporten rekommenderas också arbetsgivarna att se till att personalen inte är för homogen, till exempel i fråga om gemensamma fritidsintressen. Detta för att undvika ”destruktiva grupperingar, där lojaliteten till gruppen blir viktigare än till företaget”. ”Många företag drabbas av att anställda tar med sig varor och annat hem. I vissa företag utvecklas till och med en kultur där detta betraktas som accepterat, som något som inte ens behöver döljas inför kollegor.”, konstateras det vidare.

Näringslivets säkerhetsdelegation har tidigare gått under namnen Industrins försvarsbyrå och Näringslivets beredskapsbyrå. De har informellt även kallats ”hemliga byrån”. Den så kallade Sanningskommissionen konstaterade 2002 att organisationen bevisligen lämnat ut uppgifter om ett stort antal misstänkta vänsteraktivister på olika företag till Säpo, medan det är mera oklart i vilken grad informationsflödet gått åt andra hållet. Enligt Säkerhetsdelegationens egen webbsida bedriver den i dag sitt arbete genom ungefär 1000 ”kontaktpersoner” runt om i landet. Dess styrelseordförande är Saab-direktören och före detta socialdemokratiske ministern Jan Nygren.

[email protected]

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga