Kultur

En händelse som ser ut som en tanke

Det blev ingen Oscar för palestinska Paradise now. Den mer beskedliga Tsotsie från Sydafrika kammade hem priset för bästa film i stället. Huruvida filmen – som samlat 32000 israeliska namnunderskrifter i protest mot nomineringen – ansågs för kontroversiell för att vinna ska låtas vara osagt. Däremot kan man se resten av statyettvinnarna som en hyfsat […]

Det blev ingen Oscar för palestinska Paradise now. Den mer beskedliga Tsotsie från Sydafrika kammade hem priset för bästa film i stället.
Huruvida filmen – som samlat 32000 israeliska namnunderskrifter i protest mot nomineringen – ansågs för kontroversiell för att vinna ska låtas vara osagt.
Däremot kan man se resten av statyettvinnarna som en hyfsat politisk vink från den amerikanska filmindustrin: Crash, om ras- och klassmotsättningar, vann för bästa film, Ang Lee blev bästa regissör för de olyckligt kära cowboysarna i Brokeback Mountain och birollsstatyetterna gick till skådisar i Syriana, om olja, och The constant gardener, som kritiserar läkemedelsjättarnas beteende i Syd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga