Inrikes

Antarktis smälter

En stor grupp internationella forskare presenterar inom kort en studie som visar att den globala temperaturen kommer att höjas med mellan två och fyra och en halv grad de närmaste hundra åren, vilket är mer än forskarna tidigare trott. I januari visade NASA:s Goddardinstitut att det senaste decenniet varit det varmaste någonsin med 2005 som […]

En stor grupp internationella forskare presenterar inom kort en studie som visar att den globala temperaturen kommer att höjas med mellan två och fyra och en halv grad de närmaste hundra åren, vilket är mer än forskarna tidigare trott. I januari visade NASA:s Goddardinstitut att det senaste decenniet varit det varmaste någonsin med 2005 som det varmaste året.

En ny studie gjord av en forskargrupp med hjälp av satellitmätningar visar också att Antarktis isar smälter fortare än väntat. Kontinenten, som håller 90 procent av jordens ismassa, har minskat kraftigt de senaste åren, vilket förvånar forskarna som förutspått att isen skulle bli större på grund av ökade snöfall. Det är västra Antarktis is som smälter fortast. Om den delen av Antarktis smälter helt så skulle det innebära en ökning av havsnivån med sex meter.

Samtidigt tros Afrika drabbas av torka när nederbörden minskar kraftigt på stora delar av kontinenten. En studie som presenterats i Science magazine visar att flera viktiga vattendrag såsom Niger, Volta och Nilen riskerar att torka ut och beröva miljontals människor sin tillgång till färskvatten.

Ytterligare en aktuell rapport, ”Stormy Europe” från Världsnaturfonden spår att Europas framtida vintrar kommer att bli hårdare och att kraftiga stormar kommer att drabba kontinenten, och allra hårdast Storbritannien.

– Regeringarna måste sätta ett tak för utsläppshandeln av koldioxid, säger Jennifer Morgan, chef för Världsnaturfondens klimatarbete, i en kommentar.

Hon pekar ut kraftindustrin som särskilt ansvarig, med 37 procent av koldioxidutsläppen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984