Inrikes

Blockader mot Lundagård

150 människor blockerade i torsdags kväll i förra veckan det anrika Konditori Lundagård. Både fackmedlemmar och sympatisörer hörsammade uppmaningen från Malmö LS att under två timmar blockera konditoriet. – Ger man sig på någon av oss så ger man sig på alla, dundrade Tim Lindqvist från Malmö LS i megafon. Han läste sedan upp stöduttalanden […]

150 människor blockerade i torsdags kväll i förra veckan det anrika Konditori Lundagård. Både fackmedlemmar och sympatisörer hörsammade uppmaningen från Malmö LS att under två timmar blockera konditoriet.
– Ger man sig på någon av oss så ger man sig på alla, dundrade Tim Lindqvist från Malmö LS i megafon.
Han läste sedan upp stöduttalanden från hela landet och en hälsning från Liv Marend:
– Det här var en ordinär konflikt som ledde till någonting man knappt kan föreställa sig. Det jag har är ett handlingskraftigt kollektiv. Jag är stolt att vara med i ett fack som aldrig går en läggmatch.
Studenten Lisa Dahlkvist, på väg hem från bokrean, stannade till utanför Lundagård när hon fick reda på vad som hänt.
– Jag tänker inte gå hit igen, och det blir inte så svårt att övertyga mina kompisar att gå någon annanstans. Det känns bra att stå här ett litet tag och visa vad man tycker.

Ola Brunnström, facklig företrädare för Malmö LS hade under blockaden samtal med konditorichefen Andreas Dikmen och fick en muntlig överenskommelse om omförhandling. Men hittills har ingen förhandling blivit av och i tisdags hölls en ny blockad mot konditoriet.
Bakgrunden till konflikten är en strid om vilket schema Liv Marend ska jobba på. Liv Marend menar att arbetsgivaren och kaféägaren Andreas Dikmen har lovat henne dagpass eftersom hon som småbarnsförälder inte kan jobba kvällstid. Andreas Dikmen däremot hävdar att han aldrig utlovat något schema utan kvällspass. Liv Marend pekar på att jobbet på Arbetsförmedlingen utannonserats som en dagtidstjänst.
Efter att Andreas Dikmen dragit sig ur de förhandlingar som Malmö LS kallat till varslade Malmö LS om att ta ut Liv Marend i strejk. Men strejken hann aldrig starta. Enligt Liv Marend blev hon timmarna innan tagen till konditoriets källare av Andreas Dikmen och en okänd man. Denne man ska ha hotat henne och hennes familj till livet. Även Malmö LS ska ha hotats. Händelsen är polisanmäld.

Först funderade Liv på att verkligen dra tillbaka varslet.
– Men sedan ville vi inte medverka till att det ska gå att skrämma folk till tystnad. Jag kan göra valet att gå ut med det eftersom jag känner så stort stöd från Malmö LS och från mina kollegor.
Den 24 februari hade Ola Brunnström från Malmö LS kontakt med Andreas Dikmen.
– Han sade att han talat med ”ledningen” och att de instruerat honom att förkasta våra krav. Det ser vi som ett indirekt medgivande av att han inte är den verklige ägaren utan att det finns andra personer bakom honom. I stället gav de oss ett oacceptabelt bud, som vi var tvungna att förkasta. Då svarade han att ”det här kommer att gå långt” och ”bli mycket jobbigt”.
Andreas Dikmen förnekar helt hoten mot Liv Marend. Att han talat med ”ledningen” hävdar han syftar på arbetsgivarorganisationen.
Under tisdagskvällen hölls ytterligare en entimmes blockad av Lundagård, som samlade runt 130 personer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga