Inrikes

Hotad till livet efter strejkvarsel

Liv Marend, kallskänka och servitris, skulle inleda sin strejk klockan 16 i måndags. Vid tvåtiden på måndagen, när hon påbörjade sitt sista arbetspass innan strejken, dök en av ägarna upp med en för henne okänd man. – Han var vänlig och sa att han ville prata enskilt med mig. Eftersom jag vill ha en lösning […]

Liv Marend, kallskänka och servitris, skulle inleda sin strejk klockan 16 i måndags. Vid tvåtiden på måndagen, när hon påbörjade sitt sista arbetspass innan strejken, dök en av ägarna upp med en för henne okänd man.
– Han var vänlig och sa att han ville prata enskilt med mig. Eftersom jag vill ha en lösning på problemet gick jag med på det.
De gick ner i källaren där mannen blev hotfull och aggressiv, knuffade henne, slog sönder en stol och kom med hot.
– Han hotade mig, min familj och fackförbundet. Han sa att arbetsgivaren bara var en liten skit och att det är han som äger kaféet och att jag skulle passa mig för att gå till polisen.
Händelsen är polisanmäld men polisen vill inte säga mer än att de tar hoten på allvar.

Anledningen till strejkvarslet var att det efter ägarbyte blivit mindre personal, sena löneutbetalningar och godtyckliga scheman. Liv Marend började arbeta på konditoriet i oktober och skulle jobba dagtid. Senare fick hon veta att hon skulle arbeta kvällspass de första veckorna men att schemat sedan skulle ändras. När det inte skedde vände hon sig till sin fackförening Malmö LS för hjälp. När de begärde ett anställningsavtal av arbetsgivaren drog denne sig ur förhandlingen. Liv Marend, som är småbarnsförälder, fick sedan ett nytt schema med kvällspass fem dagar i veckan.
Enligt arbetsgivaren stämmer inte uppgifterna om hoten. Han avfärdar det som ett sätt för syndikalisterna att ge honom dåligt rykte. Malmö LS däremot säger att de har haft problem med arbetsgivaren tidigare och att de upplever honom som oproffessionell och oseriös. Malmö LS kommer på torsdag att genomföra en blockad mot konditoriet. De höjer också säkerheten för sina lokaler, men Ola Brunnström från Malmö LS säger att de inte kommer att låta sig skrämmas och att även om det är så att arbetsgivaren inte är den faktiska ägaren till konditoriet är det konstigt att han inte fullföljt överenskommelser som gjorts.
Enligt Liv Marend själv är händelsen glasklar.
– Det är enkelt, de hotar mig till tystnad för att jag är fackligt aktiv.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga