Ledare

Förnekarnas allians

När en domstol i Österrikes huvudstad Wien på måndagen höll process mot den brittiske historikern David Irving är det inte osannolikt att resultatet orsakade besvikelse i styrande kretsar i Iran, ett land där Irvings historierevisionistiska böcker är populära. Irving dömdes visserligen till tre års fängelse för att han har förnekat att Förintelsen ägt rum. Det […]

När en domstol i Österrikes huvudstad Wien på måndagen höll process mot den brittiske historikern David Irving är det inte osannolikt att resultatet orsakade besvikelse i styrande kretsar i Iran, ett land där Irvings historierevisionistiska böcker är populära. Irving dömdes visserligen till tre års fängelse för att han har förnekat att Förintelsen ägt rum. Det kan ju anföras som bevis på inskränkningarna i den fria debatten i Europa. Men det kom som en total överraskning att Irving inför domstolen förklarade att han ändrat uppfattning och numera anser att gaskamrarna existerade och att ”miljoner judar dog”.
I kretsen av historierevisionister har Irving, en gång i tiden en hyllad och respekterad historiker och författare, varit en galjonsfigur.
För första gången på mycket länge har Förintelseförnekarna fått öppet stöd från en regering. Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har utlovat att en ”internationell vetenskaplig konferens” om Förintelsen ska hållas någon gång under våren.

Den 27 januari högtidlighölls på många ställen Sovjets befrielse av Auschwitz 1945 – i år också för första gången en FN-dag till minne av Förintelsens offer. Men Iran fortsatte att tala om Förintelsen som en myt och sagoberättelse och framhöll att det ”nu är dags för de som tror på Förintelsen att lyssna på andra”.
Enligt den italienska nyhetsbyrån AKI väntas den franske professorn Robert Faurisson, amerikanen Arhtur Butz och den israeliske författaren Israel Shamir bli inbjudna till konferensen. Shamir har på sin hemsida förklarat att han bara hört rykten om konferensen och förklarar att om en inbjudan kommer så ska den noga övervägas. Tehran Times har intervjuat Faurisson där han uppmanade muslimska länder att sluta upp bakom budskapet ”Förintelsen är en lögn”.
Tehran Times har också publicerat en artikel av Horst Mahler där denne prisade president Ahmadinejads mod och klokhet. Horst Mahler har ett förflutet som aktiv i kommunistiska RAF, Röda arméfraktionen, men är numera chefsideolog i nazistpartiet NPD. Partiet har haft stora framgångar i östra Tyskland och fick 2004 nästan tio procent av rösterna till delstatsparlamentet i Sachsen. Den 26 januari meddelade de tyska myndigheterna att Mahlers pass dragits in på ett halvår för att hindra honom att resa till Iran.
Den iranska regimens flirt med nazister och förintelseförnekare har gjort att Haroun Yashayaei, ordförande i Irans judiska råd, vågat protestera. Omkring
30000 judar bor i Iran, de är officiellt erkända och har till och med en plats i majlis, parlamentet, men håller en låg profil. Den 11 februari rapporterade BBC att Yashayaei skrivit ett skarpt formulerat brev till Ahmadinejad och kritiserat presidentens förnekande av Förintelsen.

USA:s vapenskrammel kring Iran blir allt mer högljutt och allt fler rykten publiceras om nära förestående flyganfall. Det kan vara värt att påminna inte bara om de lögner Bushadministrationen presenterade för att motivera anfallet mot Irak 2003, utan också om hur USA och Storbritanniens intresse för demokrati i Iran varit obefintligt. Demokratin i Iran har varit begravd i över 50 år sedan Mohammed Mossadeq störtades 1953 i en kupp styrd från Washington och London. Det känns som en historisk ironi att ett av deras redskap då var general Fazollah Zahedi. Han hade internerats av britterna för sina nazistsympatier när brittiska och sovjetiska trupper 1941 ockuperade Iran för att bryta alliansen mellan Berlin och Teheran.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga