Inrikes

Storstrejk mot arbetstidsförlängning

Det var ett förslag från de kommunförbundet i Baaden-Würtemberg om att öka arbetsveckan från 38,5 till 40 timmar som fick de offentliganställdas fackförbund, Verdi, att utlysa strejken. Bland andra strejkar dagispersonal, gatsopare, snöröjare och sjukvårdspersonal. Aktionen har även lett till att förberedelsearbetena för fotbolls-VM i sommar har stoppats. – 38,5 timmar är redan en kompromiss, […]

Det var ett förslag från de kommunförbundet i Baaden-Würtemberg om att öka arbetsveckan från 38,5 till 40 timmar som fick de offentliganställdas fackförbund, Verdi, att utlysa strejken. Bland andra strejkar dagispersonal, gatsopare, snöröjare och sjukvårdspersonal. Aktionen har även lett till att förberedelsearbetena för fotbolls-VM i sommar har stoppats.
– 38,5 timmar är redan en kompromiss, vi accepterar inte att kompromissa ytterligare. Vi strejkar inte bara för vår arbetstid, utan för goda arbetsförhållanden och i förlängningen för att kunna ge våra patienter en god vård, förklarade Dieter Janssen, strejkledare på lasarettet i Stuttgart, för tyska Labournet.
Verdi tror även att arbetstidsförlängningen kommer att användas för att avskeda personal.
Strejken har kritiserats för att drabba allmänheten, något som Verdi-ombudsmannen Thomas Böhm kommenterade med att ”politikerna säger aldrig något om de långa väntetiderna för en dagisplats eller en operation som vi har på grund av resursbristen, men när de offentliganställda strejkar en dag, så skriker de i högan sky”.
Verdi var även en av de deltagande organisationerna i en 40 000 personer stark demonstration mot EU:s tjänstedirektiv den 12 februari i Berlin. I Strassbourg demonstrerade samtidigt 15 000 personer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga