Inrikes

Nytt svenskt vapen till Irak

Det är den svenska vapentillverkaren Bofors och den amerikanska försvarsjätten Raytheon som står bakom den nya granaten. Den ska enligt planerna börja användas redan i mars och är världens första GPS-styrda granat. Träffsäkerhe-ten ska maximalt kunna fela med tio meter, till skillnad från äldre granater som kunde missa med över 200 meter. Granaten tillverkas i […]

Det är den svenska vapentillverkaren Bofors och den amerikanska försvarsjätten Raytheon som står bakom den nya granaten. Den ska enligt planerna börja användas redan i mars och är världens första GPS-styrda granat. Träffsäkerhe-ten ska maximalt kunna fela med tio meter, till skillnad från äldre granater som kunde missa med över 200 meter. Granaten tillverkas i USA, men Bofors levererar de komponenter som hindrar den från att slås sönder i avfyrningsögonblicket och de som får den att kunna flyga extremt långt. Även det svenska försvaret har visat intresse för Excalibur-systemet.

Svensk vapenexport har fördubblats de senaste tre åren. Det förekommer export till en rad diktaturer och länder som allvarligt kränker de mänskliga rättigheterna samt till krigförande länder som USA (se Arbetaren 4/2006). Tidigare har den amerikanska armén använt sig av det Boforstillverkade pansarskottet AT4 som köptes in innan Irakkriget inleddes. Inför Excali-bur-affären har ett nytt kontrakt upphandlats.
– Detta är åt helvete, när vi har protesterat tidigare mot att Sverige har bidragit till den amerikanska krigföringen har det gällt gamla kontrakt. Detta är en ny vapentyp och ett nytt kontrakt. Det bryter mot riksdagens bestämmelser som redan tänjts till oigenkännlighet genom alla undantag, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly till TT.
Vänsterpartiet ska nu ta upp fallet i Exportkontrollrådet så regeringen ska tvingas stå till svars i riksdagen. Också inom miljöpartiet är man kritisk.
– Jag tycker det är helt oacceptabelt. Det står helt i strid med de riktlinjer som riksdagen satt upp vad gäller lagen om förbud mot vapenexport till krigförande länder, säger miljöpartiets riksdagsledamot Lars Ångström.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga