Kultur

Vi behöver mer civilkurage

Jag har en vän i malmö som bor på Möllan. Det har hänt flera gånger att män har gått otäckt nära henne på kvällen. Hon är ingen späd liten kvinna – tvärtom är hon mycket lång, går alltid med ryggen rak och utstrålar självsäkerhet. Ändå blev hon överfallen en kväll för några månader sedan inte […]

Jag har en vän i malmö som bor på Möllan. Det har hänt flera gånger att män har gått otäckt nära henne på kvällen. Hon är ingen späd liten kvinna – tvärtom är hon mycket lång, går alltid med ryggen rak och utstrålar självsäkerhet. Ändå blev hon överfallen en kväll för några månader sedan inte långt från sitt hem. Hon stretade emot den våldsamma våldtäktsmannen och skrek efter hjälp under hela överfallet. När hon såg två kvinnliga och en manlig förbipasserande skrek hon ännu högre, men de kom inte till hennes undsättning, de lade benen på ryggen och sprang därifrån. Lyckligtvis slog sig min vän fri – den här gången.
Den våldsamma hagamannen är på tapeten igen. Privatspanarna är ute på jakt sena nätter och kvällar, samtidigt som unga tjejer erbjuder sig att agera lockbete. Medborgargarden och privatspanare har tidigare i historien inte gett de bästa resultaten. Och jag förstår Umeå-kvinnornas frustration, men inte kan det vara bra att utsätta sig själv för den mannens attacker – hur många poliser som än gömmer sig i buskagen.
Dock borde alla i samhället visa mer civilkurage när de ser att en våldtäkt är på väg att ske. Systerskap är inte att springa därifrån, det är att i stället springa fram till den utsatta kvinnan, med alla höga toner man har i strupen och alla hårda knytnävar man bär på, för att skrämma bort våldtäktsmannen. Hade de tre som såg min vän bli överfallen sprungit i hennes riktning hade hon sluppit bli så blåslagen som hon blev.
Förutom rejält subventionerade taxiresor för kvinnorna i Umeå – och i resten av landet också för den delen – så är det dags att skolor inför feministiskt självförsvar från och med årskurs sju, en gång per år ända upp till studenten. Hur många unga tjejer i Sverige utanför vänstermiljöer har ens hört talas om feministiskt självförsvar? Och varför pratas det inte om våldtäkter med unga killar i skolan?

när fantombilden av Hagamannen publicerades drogs mina tankar till Lasermannen. På grund av stinkande gubbig chauvinism satt polisen fast under utredningens första år. Lasermannen hann döda en och skada många för livet innan de högt uppsatta kommissarierna lät en yngre generation poliser med annan erfarenhet säga sitt om fallet.
Därmed inte sagt att Umeåpolisen inte vill få fast Hagamannen – det börjar bli en pinsam historia för dem. Men jag hoppas verkligen att det inte ska behöva ske fler överfall i skuggorna innan någon klartänkt polis löser fallet. Och sker det har de drabbade kvinnorna inga poliser att sätta sin tillit till, bara sin egen styrka och sitt systerskap.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga