Kultur

Teve är sämsta sällskapet

Om svensk film har en vän på svensk teve så undrar man hur fienderna i så fall ser ut. Guldbaggegalan är förstås förra årets nyheter så här en vecka i efterhand, men dels var den ju faktiskt det redan under programmets gång, och dels kommer det nog tyvärr en ny baggefest nästa år, så låt […]

Om svensk film har en vän på svensk teve så undrar man hur fienderna i så fall ser ut. Guldbaggegalan är förstås förra årets nyheter så här en vecka i efterhand, men dels var den ju faktiskt det redan under programmets gång, och dels kommer det nog tyvärr en ny baggefest nästa år, så låt mig säga detta: Firmafest är firmafest, men varför måste teve sända nervösa skådespelare i direktsändning och varva dem med plumpa skämt, förmodligen författade av Calle Norlén, upplästa av ännu en darrig kollega?
Måste Krister Henrikssons ego och manliga image kommenteras från scen vartenda år? Det är antagligen en ”hommage” till Oscargalans mångårige presentatör Billy Crystals spydigheter till Jack Nicholson, men blir sannerligen inte fräschare för det. Låt filmbranschen ha sitt kalas i fred och visa mer svensk film i teve i stället – utan reklamavbrott, tack.

Filmens andra dåliga vän i teve är förstås Filmkrönikan i SVT, som är sämre än någonsin. Detta är programmet som överlever på ett enda, och otroligt tunt, dragplåster: snuttar av filmerna som recenseras.
Allt annat här är pinsamt, sökt och amatörmässigt och bland det värsta är den egendomliga uppfinningen ”Dubbelrecensionen”. Inslaget, som inte ens är en recension (eller två) består i två personers pladdrande i munnen på varandra om en ny film, – men är så virrigt att man inte vet vad någon av dem egentligen tycker om filmen som helhet. Filmkrönikan behandlar film som en snabbköpsvara, och visar varken upp integritet eller auktoritet. Eller intresse av någotdera.
Josephine Askegård

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga