Inrikes

Strejkhot fick kommunen att backa

– Efter att jag klagat på dålig information vid en omorganisering, och frågat om inte mitt vikariat som jag haft sedan september 2003 borde omvandlas till en fast tjänst snart, blev jag av med mitt kvällspass och skulle bara få behålla några timmar på helgerna. Jag tror att chefen på enheten inte klarar av att […]

– Efter att jag klagat på dålig information vid en omorganisering, och frågat om inte mitt vikariat som jag haft sedan september 2003 borde omvandlas till en fast tjänst snart, blev jag av med mitt kvällspass och skulle bara få behålla några timmar på helgerna. Jag tror att chefen på enheten inte klarar av att ta kritik, säger Maryam Torkaman.
Enligt lagen ska ett vikariat omvandlas till en fast tjänst efter högst tre år. Arbetsgivaren, Stadsdelsförvaltningen Hässelby-Vällingby i västra Stockholm, hävdade dock att den regeln inte behövde tillämpas eftersom Maryam Torkaman parallellt med vikariatet också har haft en fast tjänst på 40 procent, en tolkning som Skärholmens LS inte har accepterat.

I måndags hotade Skärholms LS med att ta ut omkring tio medlemmar och lika många oorganiserade i strejk kombinerat med en blockad mot hemtjänsten i Hässelby-Vällingby i Stockholm.
Timmarna innan strejkvarslet skulle läggas accepterade arbetsgivaren fackets krav.
Ruben Tastas Duque från Skärholmens LS ser utgången av konflikten som ett exempel på att det går att vinna mot arbetsgivare inom den offentliga sektorn.
– En strejk skulle förstås inte orsakat dem ekonomiska förluster men däremot förluster i anseende. De skulle enligt lagen säkert kunnat förklara konflikten samhällsfarlig, men det skulle bara gett dem ännu mer negativ publicitet. Vår lärdom av det här är att det är bäst att köra hårt och inte trassla in sig för mycket i rättsliga förvecklingar, säger Ruben Tastas Duque.

Han räknar med att syndikalisterna nu kommer att få flera nya medlemmar på arbetsplatsen, anställda som är missnöjda med sin egen arbetssituation och som avvaktat utgången av den här striden.
– Det är flera här som inte mår bra. Det är bland annat personer som liksom jag gått flera år med timanställningar och vikariat utan att få en fast tjänst, som inte vet om det är de som kommer att få sparken i morgon, säger Maryam Torkaman.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984