Inrikes

Busstrejk i Teheran slogs ner

En omfattande och självständig facklig organisering har sedan 2004 vuxit fram bland Teherans bussbolags 17000 anställda efter flera år av låga löner och usla arbetsvillkor. Den 22 december förra året greps fackordföranden Mansour Osanloo och ett dussin andra aktivister. Tre dagar senare, den 25 december, gick bussarbetarna ut i en strejk för att Osanloo och […]

En omfattande och självständig facklig organisering har sedan 2004 vuxit fram bland Teherans bussbolags 17000 anställda efter flera år av låga löner och usla arbetsvillkor. Den 22 december förra året greps fackordföranden Mansour Osanloo och ett dussin andra aktivister. Tre dagar senare, den 25 december, gick bussarbetarna ut i en strejk för att Osanloo och de andra fackliga aktivisterna skulle släppas, liksom för erkännande av fackföreningen, för kollektivavtal, högre lön med mera. Enligt en uppgift deltog 8 000 av företagets anställda i strejken.
Alla utom Osanloo släpptes den 28 december. Han hålls på det fruktade Evin-fängelset, känt som tortyrcentrum för politiska fångar. Fria fackföreningsinternationalen, FFI, har i ett brev protesterat mot fängslandet och uttryckt oro eftersom Osanloos hälsa rapporteras vara dålig.
FFI drar slutsatsen att ”ett nytt mönster av repression mot aktivister i fria och oberoende fackföreningar är under framväxt i Iran”. Även Amnesty International har utfärdat en protestaktion för att få Osanloo frisläppt, och Internationella Transportarbetarfederationen har uttryckt sin solidaritet med Teherans kämpande bussarbetare.

Den 1 januari skrev flera hundra välkända författare, studenter, fackliga aktivister och parlamentsledamöter ett brev till regeringen som krävde att ILO-konventioner tillämpas och Osanloo släpps. Den 2 januari samlades tusentals bussarbetare på Azadi-stadion i en protest mot hans fängslande och mot andra repressiva åtgärder mot fackföreningen, som att dess konton har frysts och medlemmar inte får ut sina löner.
Fackföreningen beslöt att åter ta till strejkvapnet lördagen den 28 januari, som är en arbetsdag i Iran. I ett uttalande från facket, återgett på hemsidan Labourstart, står följande: ”I dag mötte vår totala strejk en oöverträffad attack från den Islamiska republikens säkerhetsstyrkor. De gjorde räder mot våra hem under natten, de tog till och med våra barn till fängelse. De arresterade flera hundra. De tvingade några av våra kollegor att köra bussarna, och skickade tusentals poliser och säkerhetspersonal – både uniformerad och civil – mot oss för att slå sönder vår strejk.”.
Enligt vissa uppgifter greps närmare 1200 personer – fackmedlemmar, och även familjemedlemmar – och många skadades. Bara i ett distrikt greps 500 arbetare efter att deras fredliga blockad av en bussterminal brutits upp med tårgas.
Teherans borgmästare har i media beskrivit bussarbetarfacket som ”illegalt” och ”kontrarevolutionärt”. Ändå uppges många medborgare ha vägrat kliva på bussarna under lördagen i solidaritet med strejken, som också fått stöd av andra fackföreningar och grupper av studenter.
Ännu i måndags uppgavs flera hundra bussarbetare sitta fängslade. De ungefär 500 som sitter i Evin-fängelset gick då ut i hungerstrejk, uppger den iranska radiostationen Hambastegi.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga