Tyskland har gått tvärt emot de alltmer kärnkraftsvänliga strömningarna. Den förra röd-gröna regeringen tog fram ett politiskt program för en avveckling av de 19 kärnkraftverken och en ökning av de förnybara energikällornas andel, från 10 till 20 procent fram till 2020. I maj stängdes den andra reaktorn enligt avvecklingsplanen. Den ska ersättas med en blandning […]
Tyskland har gått tvärt emot de alltmer kärnkraftsvänliga strömningarna. Den förra röd-gröna regeringen tog fram ett politiskt program för en avveckling av de 19 kärnkraftverken och en ökning av de förnybara energikällornas andel, från 10 till 20 procent fram till 2020. I maj stängdes den andra reaktorn enligt avvecklingsplanen. Den ska ersättas med en blandning av tillfälligt ökad kol- och gaskraft, förnybara bränslen och energieffektiviseringar.
I opinionsundersökningar har 80 procent uttalat sitt stöd för kärnkraftsavvecklingen. Det främsta motståndet kommer från Tysklands fyra största kraftproducenter, som kontrollerar mer än 80 procent av energimarknaden och all kärnkraftsproduktion. De fruktar att små producenter bakom förnybar energi nu kommer att ta plats på marknaden.
Enligt planerna ska den förnybara energin utgöra 65 procent i mitten av århundradet. I dag är Tyskland den ledande producenten av vindkraft och kontrollerar 40 procent av den globala marknaden.