Utrikes

Tysklands energipolitik mot strömmen

Tyskland har gått tvärt emot de alltmer kärnkraftsvänliga strömningarna. Den förra röd-gröna regeringen tog fram ett politiskt program för en avveckling av de 19 kärnkraftverken och en ökning av de förnybara energikällornas andel, från 10 till 20 procent fram till 2020. I maj stängdes den andra reaktorn enligt avvecklingsplanen. Den ska ersättas med en blandning […]

Tyskland har gått tvärt emot de alltmer kärnkraftsvänliga strömningarna. Den förra röd-gröna regeringen tog fram ett politiskt program för en avveckling av de 19 kärnkraftverken och en ökning av de förnybara energikällornas andel, från 10 till 20 procent fram till 2020. I maj stängdes den andra reaktorn enligt avvecklingsplanen. Den ska ersättas med en blandning av tillfälligt ökad kol- och gaskraft, förnybara bränslen och energieffektiviseringar.

I opinionsundersökningar har 80 procent uttalat sitt stöd för kärnkraftsavvecklingen. Det främsta motståndet kommer från Tysklands fyra största kraftproducenter, som kontrollerar mer än 80 procent av energimarknaden och all kärnkraftsproduktion. De fruktar att små producenter bakom förnybar energi nu kommer att ta plats på marknaden.

Enligt planerna ska den förnybara energin utgöra 65 procent i mitten av århundradet. I dag är Tyskland den ledande producenten av vindkraft och kontrollerar 40 procent av den globala marknaden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga