Inrikes

Världsekonomin kan tjäna på C&C

Mellan en och åtta biljoner dollar skulle det kosta för världen att hålla ner och stabilisera koldioxidutsläppen för att inte äventyra jordens framtid. Det konstaterar FN:s klimatpanel, IPCC. Länder som USA och Australien har använt siffrorna som ursäkt för att slippa minska sina utsläpp, eftersom de hävdar att en utsläppsminskning skulle skada deras ekonomier. Men […]

Mellan en och åtta biljoner dollar skulle det kosta för världen att hålla ner och stabilisera koldioxidutsläppen för att inte äventyra jordens framtid. Det konstaterar FN:s klimatpanel, IPCC.
Länder som USA och Australien har använt siffrorna som ursäkt för att slippa minska sina utsläpp, eftersom de hävdar att en utsläppsminskning skulle skada deras ekonomier.
Men det är ett svagt argument, menar Stephen Schneider och Christian Azar, ledande klimatforskare i USA respektive Sverige. De har räknat på hur världsekonomin skulle påverkas av en utsläppsminskning.

En biljon betyder tusen miljarder och
det är visserligen en ansenlig summa, men utslaget på ett sekel är det småpotatis.
– Den vilda retoriken om att åtgärder mot klimatförändringen skulle förslava de fattiga och krossa världsekonomin är en vanföreställning, säger Stephen Schneider till tidskriften New Scientist.

Att betala vad som krävs för att bromsa växthuseffekten skulle innebära att världen blev tio gånger rikare år 2102 istället för 2100, menar forskarna.
Därtill ska läggas kostnader för
klimatrelaterade katastrofer, som skulle minska glappet ytterligare. Återförsäkringsbolaget Munich Re har en hel forskningsgrupp som räknar på detta.
– Det finns anledning att frukta att klimatförändringen kommer att leda till naturkatastrofer med en styrka och frekvens som vi aldrig tidigare skådat. Studier visar att klimatförändringar kan orsaka världsomfattande ekonomiska förluster på många hundratals miljarder dollar per år, säger dr. Gerhard Berz på Munich Re till FN:s miljöprogram UNEP.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga