Inrikes

Facklig förvåning över låga löner

– Det är för jävligt. Vi vet att det förekommer löner långt under kollektivavtalet, men inte att de var så låga, säger Ella Nija, förbundsordförande för HRF.– Det är sorgligt, men jag är inte förvånad, säger Lotta Holmberg från Stockholms LS av SAC.Lägstalönen för restaurangbiträden i HRF:s kollektivavtal är 14 600 kronor. OB-tillägget är 16,50 […]

– Det är för jävligt. Vi vet att det förekommer löner långt under kollektivavtalet, men inte att de var så låga, säger Ella Nija, förbundsordförande för HRF.
– Det är sorgligt, men jag är inte förvånad, säger Lotta Holmberg från Stockholms LS av SAC.
Lägstalönen för restaurangbiträden i HRF:s kollektivavtal är
14 600 kronor. OB-tillägget är 16,50 kronor i timmen på kvällar efter klockan 20, lördagar efter 16 och söndagar. Ella Nija säger att en vit bransch, med avtal på alla arbetsplatser, är en prioriterad fråga för HRF.
– Utan kollektivavtal har man inga rättigheter, inga försäkringar. Samtidigt måste man respektera att många kniper ihop på jobbet. Vi har en arbetslöshet på 14–15 procent och uppemot 70 procent är tillfälligt anställda. De är fruktansvärt utsatta, och vet att de blir utan jobb om de börjar kräva saker.
Ella Nija uppmanar ändå alla anställda att gå med i facket. Efter en karens på tre månader kan HRF då förhandla om kollektivavtal, och även varsla om blockad.
– De här krögarna vet också att vi kan ringa kommunen och be dem granska livsmedelshygien och brandsäkerhet. Vi kan kontakta skattemyndigheten. Om vi sätter
i gång hela batteriet kan de bli brända på fingrarna, säger Ella Nija.

SAC har ingen karantän och kräver inte medlemskap för att agera. Men om man inte har de anställda med sig kommer man ingenvart, säger Lotta Holmberg.
– De måste ställa krav gemensamt. Utöver officiella vägar kan man också ordna flygbladsutdelningar utanför och påverka konsumenterna, säger hon.
– Och även om HRF säger att det här är en prioriterad fråga har jag inte hört att de gör någonting. Jag vet en person som ville gå med i HRF, men som inte fick för att han saknade de fyra sista siffrorna i personnumret, säger Lotta Holmberg.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga