Kultur

Explosivt med lesbiska muslimer

Häromsistens träffade jag en spännande ung kvinna. Vi träffades därför att hon är rasande över sexistisk reklam och vill göra något åt saken. Sofia (som heter något annat i verkligheten) är 16 år och föddes i ett land i Mellersta Östern. Familjen flydde från krig, förföljelse och elände. Situationen när det gäller mänskliga rättigheter har […]

Häromsistens träffade jag en spännande ung kvinna. Vi träffades därför att hon är rasande över sexistisk reklam och vill göra något åt saken.

Sofia (som heter något annat i verkligheten) är 16 år och föddes i ett land i Mellersta Östern. Familjen flydde från krig, förföljelse och elände. Situationen när det gäller mänskliga rättigheter har förbättrats något och för snart två år sedan åkte Sofia dit för att träffa sin blivande äkta man, en kusin. Sofia och kusinen gillade varandra och snart var de förlovade. Ändå dög hon inte riktigt åt familjen.

”Kvinnorna ska ha små näsor och små hjärtformade munnar. Min nya familj var beredd att bekosta en skönhetsoperation för mig”. Kravet Sofia ställde var att få genomföra en gymnasieutbildning innan hon gifte sig. När hösten kom åkte hon hit igen, nyförlovad och nyinrättad i strikt patriarkal familj.

?”Jag gillade verkligen killen – men när jag varit hemma i Sverige ett tag så kände jag att jag nog inte ville gifta mig ännu. Jag kom fram till att jag ändå är rätt påverkad av svensk jämställdhet och feminism – och insåg i tid att jag höll på att placera mig i ett kvinnofängelse. Så jag sa det till min familj – och det blev ett fruktansvärt liv. Min pappa säger fortfarande att jag inte är hans dotter. Och min före detta fästmans familj är helt chockerade och anser att jag vanärat dem. Men min mamma stöttar mig. Hon gifte sig själv som tonåring och det gick inte så bra. Hon och pappa är skilda nu. Ja, i alla fall så envisades jag trots att nästan alla är skitförbannade på mig. För jag kom också på att jag är lesbisk!

Men det har jag inte sagt till någon i familjen – det skulle vara helt omöjligt. Det vet jag därför att jag har en släkting som sitter fängslad i ett grannland till mitt ursprungsland på grund av homosexuella handlingar. Alla har tagit avstånd från honom och han får ingen hjälp utan sitter där och ruttnar.”

Konflikterna kring att unga kvinnor vill ha slöja i skolan, eller leva ett ”svenskt” liv med ”svensk” pojkvän, likt Fadime Sahindal, är bara en försmak, menar Sofia. När lesbiska och homosexuella i olika etniska och religiösa grupper gör anspråk på att leva öppet – då kommer det att smälla, tror hon.

När jag pratade med Sofia slog det mig vilket tryggt sjuttiotal jag blev tonåring i. Vad hade jag själv hunnit uppleva vid 16 års ålder? Kysst en pojkvän och ramlat av en häst två gånger?

Jag är imponerad av Sofia. Hennes feministiska klarsynthet har tvingat sig fram under kort, händelserik tid vid unga år. Min egen feminism mognade fram under lång tid.

Jag tänker ofta på att hon har stora prövningar framför sig. Men eftersom hon är modig, smart, aktiv och med stor portion humor är hon väl rustad för dem. Hennes självklarhet är helt enkelt befriande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga