Det var Syndikalistiska ungdomsförbundet och den socialistiska kampgruppen Alarm som uttryckte stöd för de H&M-arbetare i USA som försöker organisera sig fackligt men motarbetats av företaget, vilket Arbetaren tidigare skrivit om. Ett 15-tal personer stod vid banderollen och delade ut flygblad i en halvtimme, innan de gick vidare och gjorde samma sak vid H&M-butiken på […]
Det var Syndikalistiska ungdomsförbundet och den socialistiska kampgruppen Alarm som uttryckte stöd för de H&M-arbetare i USA som försöker organisera sig fackligt men motarbetats av företaget, vilket Arbetaren tidigare skrivit om. Ett 15-tal personer stod vid banderollen och delade ut flygblad i en halvtimme, innan de gick vidare och gjorde samma sak vid H&M-butiken på Kungsgatan.
– Att protestera mot H&M:s försök att stoppa facklig organisering var självklart för oss. I förlängningen är de amerikanska arbetarnas arbetsvillkor, rättigheter och intressen även våra. Storföretagen agerar på en global marknad där arbetare ställs mot arbetare. Även vi måste således organisera oss och agera globalt. Låga löner och dåliga arbetsvillkor i andra delar av världen innebär ett hot om försämringar även för oss i Sverige, säger Johanna som var med vid protesten, till SAC:s hemsida.
Samtidigt fortsätter fackföreningen Unites kamp för att få etablera sig på H&M:s centrallager i New Jersey och butiker i New York. Unites ordförande Bruce Raynor besökte förra veckan Sverige och förhandlade med H&M:s ledning. I korthet kräver företaget att minst 25 procent av de anställda ska vilja gå med i facket innan en sluten omröstning ska hållas, där minst 50 procent ska rösta för att facket etablerar sig på arbetsplatsen.
– Den här typen av omröstningar har antifackliga företag använt sig av i många år. Syftet är ett enda – att förhindra facklig anslutning, sade Bruce Raynor till Svenska Dagbladet. Unite kräver i stället en öppen omröstning.