Varje år blir 700 miljoner människor i världen sjuka i matförgiftningar, och närmare 420 000 personer dör i sviterna. Det uppger FN:s livsmedelsorgan FAO som samtidigt varnar för att farliga smittämnen och skadeinsekter i dagens värld kan spridas både snabbare och längre än tidigare.
Enligt FAO utgör smittämnen och sjukdomar som drabbar växter och djur ett dagligt hot mot livsmedelssäkerheten i världen. Närmare 70 procent av de nya sjukdomar som drabbar människor har sitt ursprung i djurvärlden, enligt organet.
Världshälsoorganisationen, WHO, påpekar samtidigt att en stor majoritet av världens befolkning kommer att drabbas av livsmedelsanknutna sjukdomar under sin livstid och att mat kan bli förgiftad i alla led – i samband med produktion, distribution, eller när den tillagas, och att alla inom livsmedelskedjan därför har ett ansvar.
FAO påpekar att då människor reser mer, och fler växter och djur transporteras över landsgränser, ökar samtidigt riskerna för att smittämnen ska spridas snabbare.
”Skadedjur som angriper växter och träd, sjukdomar som kan spridas från djur till människor, miljöfarliga ämnen som kan drabba vatten och jordar, drastiska förändringar av klimatmönster – hoten mot vår livsmedelsförsörjning känner inga gränser”, skriver organet i en ny artikel.
Enligt FAO går närmare en tredjedel av de globala skördarna förlorade varje år på grund av skadeinsekter och växtsjukdomar som kan spridas över både länder och mellan kontinenter. Det finns flera pågående trender som driver på den utvecklingen – däribland vissa former av intensiva storjordbruk, avskogning, överbetning och klimatförändringar.
Även konflikter och den globaliserade handeln kan bidra till spridningen av skadeinsekter och växtsjukdomar.
För att bemöta riskerna har FAO publicerat en lista med metoder och verktyg som kan användas för att minska hoten. Listan består av förebyggande insatser som kan göras, tidiga varningstecken och vilka metoder som kan bidra till att öka matsäkerheten, vilket i sin tur både kan rädda liv och människors försörjningsmöjligheter.
– I en mer sammanbunden och komplex värld blir det allt svårare att behålla säkerheten inom livsmedelskedjan. Av det skälet anser vi att det är viktigt att alla sektorer som ingår i matproduktionen och process- och försäljningsindustrin håller uppsikt över befintliga och potentiella hot och bemöter dessa gemensamt, säger FAO:s biträdande chef Ren Wang i ett pressmeddelande.
FAO lyfter fram exempel på hur ny teknik kan användas för att förhindra att sjukdomar sprids genom att lyfta fram ett exempel från Mali, Uganda och Tanzania. Där använder sig boskapsuppfödare av en applikation i sina mobiltelefoner för att rapportera om sjukdomar som deras djur drabbats av. Informationen går direkt till FAO som kan analysera uppgifterna, sprida dem vidare och vid behov organisera snabba insatser.
Liknande verktyg har också utvecklats för att bevaka spridningen av svampsjukdomar som kan drabba veteodlingar. Även när det gäller hotet från invasioner av gräshoppor har ny teknik bidragit till att snabbt kunna sprida information i många länder.