Inrikes #92/2022

Här är det svenska nätverket som Erdoğan vill åt

– Turkiska fascister förstår inte hur det är möjligt att någon får vifta med en PYD-flagga i Sverige och kräver att regeringen här förbjuder det. Med hjälp av våra metoder kan vi visa vad demokrati egentligen betyder i Turkiet, säger Nicklas Karlsson från Rojavakommittéerna. Foto: Rojavakommittéerna

De är hatade av den turkiska regimen och har länge retat gallfeber på despoten Erdoğan. Samtidigt har de under Natoförhandlingarna varit en nagel i ögat på Sveriges regering. Nätverket Rojavakommittéerna har den senaste tiden genomfört flera uppmärksammade aktioner till stöd för den kurdiska frihetsrörelsens kamp. Det här är berättelsen om hur en liten grupp aktivister hamnat mitt i storpolitikens centrum och skakat om såväl Ankara som Stockholm.

Försommarnatten i Stockholm är ljus och ljummen. Under våren har pressen på den svenska regeringen ökat från regimen i Ankara. Rysslands invasion av Ukraina kastade på många sätt om den säkerhetspolitiska kartan i vårt närområde och Socialdemokraternas plötsliga svängning i Natofrågan ledde till att ansökningsprocessen påbörjades i rekordfart, utan större diskussioner. 

Nu skulle Sverige bli medlem i militäralliansen och det illa kvickt. Kritiska röster försvann i mediabruset och ja-sidan styrde debatten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan