Utrikes #87/2022

Mexiko: “Mayatåg” hotar lokal­befolkningen

– Det finns inget "maya" med det här tåget. För mayafolket som arbetar med marken och bor här finns det inga fördelar. Det kommer snarare skada oss, eftersom att de tar ifrån oss det vi älskar - vår mark, säger Liidia Camal Puc, som tillhör ursprungsbefolkningen och bor i ett område där tåget ska passera. Foto: Eduardo Verdugo/TT

Mexikos regering hävdar att storsatsningen på en 150 mil lång tåglinje genom det som en gång var Mayarikets hjärta kommer att skapa nya arbetstillfällen och stärka turismen. Kritiken är dock hård från ursprungsbefolkningar och miljögrupper – som dessutom menar att landets miljöskyddsmyndighet inte har skött sitt uppdrag.

Kritiker varnar för miljökonsekvenserna av det pågående arbetet med ”mayatåget”, eftersom spåren kommer att löpa genom några av landets känsligaste ekologiska områden.

Arbetet med jättesatsningen har redan pågått i två års tid. Det är den största infrastruktursatsning som president Andrés Manuel López Obradors regering står bakom. Projektet beräknas nu komma att kosta motsvarande 15 miljarder dollar – 70 procent mer än enligt de ursprungliga beräkningarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan