Utrikes #70/2022

Stor oro när fackförenings­aktivister fängslas i Iran

Många fackligt aktiva hålls inlåsta på oklara grunder i Iran. Foto: Vahid Salemi/TT

I mitten av maj fängslades en rad kända fackföreningsaktivister i Iran efter att en protestvåg för bättre levnadsförhållanden svept över landet. Nu ökar oron bland anhöriga och i deras nätverk för att arresteringarna förlängs utan grund. Många av de fängslade lider av sviktande hälsa.

Flera fackföreningsaktivister inklusive Reza Shababi och Hassan Saeidi sitter fängslade i Iran. Enligt Syndicate of Workers Tehran and Suburbs Bus Company, som främst organiserar busschaufförer i storstadsregionen Tehran, fängslades Reza Shahabi den 12 maj 2022 baserat på falska anklagelser.

Shahabi är en av måltavlorna i regimens försök att tysta en rad kända fackföreningsledare och läraraktivister, menar facket. Förra veckan rapporteras häktningsordern ha förlängts för fjärde gången. Det beslutet kom 18 dagar efter att det tidigare tre månader långa häktningsbeslutet hade löpt ut, och trots att förhören med honom är avslutade, rapporterar fackföreningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga