Utrikes #70/2022

Ingen hjälp till sjunkande båt med migranter

Trots desperata rop på hjälp och att minst tre barn redan omkommit skickas ingen hjälp till den sjunkande båten med migranter. Foto: Malin Hoelstad/TT

Omkring 60 migranter sitter sedan flera dagar fast på en sjunkande båt mitt ute på Medelhavet - utan hjälp från omvärlden. Minst tre barn, som varit utan vatten i över fyra dagar, har hittills avlidit.

Fiskebåten som lämnade Libanons kust för mer än tio dagar sedan började redan tidigt under resan att läcka in vatten. Ombord finns flyktingar från bland annat Syrien som försöker ta sig till Europa. Genom satellittelefon har de lyckats meddela både släktingar och hjälporganisationer om den allt mer desperata situationen, men under natten till i tisdags bröts plötsligt kontakten.

Myndigheterna på bland annat den närliggande ön Malta har trots informationen inte skickat ut någon räddningsinsats. Enligt de sista rapporterna från båten är läget akut. Minst tre barn ska ha dött av uttorkning när både vatten, mat och modersmjölkersättning tagit slut.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga