Utrikes #69/2022

Ny svältkatastrof hotar Somalia

Många familjer tvingas flytta på grund av torkan i östra Somalia. Samtidigt förvärrar situationen ytterligare, eftersom Somalia är beroende av importerad spannmål från Ryssland och Ukraina. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

FN varnar nu för en omfattande svältkatastrof i Somalia. Det här på grund av den svåra torkan i det redan hårt utsatta landet.

Stora delar av östra Afrika har de senaste månaderna drabbats av den värsta torkan på över 40 år. Nu varnar därför både FN och en lång rad internationella hjälporganisationer för en kommande svältkatastrof. Värst ser situationen ut att bli i de södra delarna av Somalia, enligt FN:s humanitära chef Martin Griffith.

– Svält står vid dörren, sade Martin Griffith vid en pressträff i den somaliska huvudstaden Mogadishu under helgen, där han samtidigt förklarade att han chockats över det lidande han sett hos befolkningen under de senaste dagarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga