Utrikes #69/2022

Ny rapport: Ukrainare tvångsdeporteras till Ryssland

Människorättsorganisationen Human Right Watch menar att tvångsdeporteringar av civila är ett krigsbrott. Foto: Kostiantyn Liberov/AP/TT

Civila ukrainare på ryskockuperad mark tvångsdeporteras och utsätts för brutala förhör. Det visar en ny rapport från människorättsorganisationen Human Right Watch.

Enligt rapporten har ett tjugotal så kallade filtreringsläger upprättats på ryskockuperad mark i Ukraina. Dit skickas flyende civilpersoner som utsätts för brutala förhör och får sina telefoner genomsökta i jakt på personer som sympatiserar med det ukrainska motståndet efter Rysslands blodiga anfallskrig.

Det här menar människorättsorganisationen Human Right Watch, som i den nya rapporten även fastslår att många av de omkring tre miljoner människor som evakuerats till Ryssland sedan kriget började förts dit mot sin vilja.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga