Inrikes #47/2022

Nordiska Golv stängs inte av från ID06

Företaget har anställt papperslösa sedan åtminstone 2011. Arbetaren har tidigare avslöjat hur anställda arbetat olagliga sjudagarsveckor och blivit lurade på delar eller hela lönen. Foto: Bengt Alm Montage: Arbetaren

För ett år sedan avslöjade Arbetaren att Nordiska Golv lurat ID06-kortsystemet som ska stoppa svartarbete på byggarbetsplatserna. Men trots fällande dom och förfalskade kort har de inte stoppats. Nu kommer nya besked från kortföretaget: Vi kan inget göra.

I över tio år har Stockholm Nordiska Golv och Bygg utnyttjat och lurat papperslösa anställda på lön och i måndags kunde Arbetaren avslöja att företaget fortsätter än i dag. För ett år sedan avslöjade tidningen att företaget i flera år lurat det passerkortssystem som införts för att förhindra svartarbete på byggarbetsplatserna, det så kallade ID06-systemet. Arbetaren kunde då visa bevis på hur företaget skapat falska passerkort som godkänts av bolaget med samma namn som administrerar systemet. ID06 kallade då Nordiska Golvs agerande för ”ett pågående bedrägeri”, som inte kunde tillåtas. Ett år senare är företaget fortfarande aktivt i systemet.

”ID06 kan då inte med rättsligt stöd agera mot företaget grundat på att personer ska ha varit verksamma i företaget som arbetskraft med svarta löner utan att ID06 har reella bevis för att så har varit fallet.” skriver Anders Ording, bolagsgranskare på ID06 i ett mejl till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga